První etapa cyklostezky, a to od rybníku Bezděkova až do obce Dukovany, je již pevně zanesena. Prozatím na papíře. „Pro část od Bezděkova přes Dalešice po hranici katastru se Slavěticemi máme územní rozhodnutí. Můžeme tak žádat o stavební povolení," řekl manažer projektu Josef Kalčík. „Situace kolem majetkoprávních vztahů zapříčinila rozdělení etapy na několik menších úseků," vysvětlil.

Úsek v okolí Dalešic se zdá být výstavbě nejblíž. „Cyklostezka by byla dobrou věcí, věřím, že se to podaří dotáhnout," řekl dalešický starosta Jaroslav Zadražil. „Na řadě míst by měla vést po stávajících polních cestách nebo po těch, které jsou v mapách, ale kvůli malé využitelnosti byly rozorány. To ale určitě nebude problém vyřešit," doplnil.

Zádrhel však nastal u Slavětic a dále ve směru k Jaderné elektrárně Dukovany. „S vlastníky pozemků jsme se prozatím nedokázali dohodnout. Dokonce jsme zvažovali jinou variantu, která by elektrárnu míjela z jižní strany. Bohužel se to ukázalo jako nevhodné, protože bychom se tím vyhnuli infocentru elektrárny," líčil Kalčík. „Zůstali jsme tak u původní severní strany a budeme se snažit celou situaci nejpozději v příštím roce dořešit," upřesnil.

K projektu by se navíc rády připojily Hrotovice, a to u rybníku Bezděkova. „Přidali jsme tuto přípojku k páteřnímu úseku. Návrh vzešel od občanů města, na nás bylo dořešení majetkoprávních vztahů. Z jednání s vlastníky půdy mám prozatím samé kladné reakce," konstatoval Kalčík a vyzdvihl přednosti tamní lokality. „Zpřístupnění údolí se zemědělsky nedotčenou krajinou a soutoku říčky Mocly a potoka Močínku je opravdu krásnou variantou. Příroda tam připomíná Šumavu, leckde i Boubín," poznamenal.

Lákadla na trase

O turistických lákadlech projektu se rozhovořil mluvčí dukovanské elektrárny Petr Spilka. „Nejsme daleko od Dalešické přehrady a přímo pro obce je důležité, že pokud mají něco zajímavého, tak k tomu musí vést adekvátní cesta. Dukovanský a Dalešický zámeček nebo opravený zámek ve Valči. Zajímavé koupaliště je třeba v Rouchovanech," řekl s tím, že jednou z dalších možných přípojek by se mohla stát právě ta rouchovanská. „Zapracujeme na tom," přislíbil.

KAMIL ČERNÝ