„Dnes ráno odtud nevyjel vlak ve směru na Brno a stojí tu rovněž vlak, který měl ráno vyjíždět na Znojmo,“ popsal situaci pracovník dráhy, který si nepřál zveřejnit své jméno.

Prázdnotou zelo také vlakové nádraží v Třebíči. „Vlaky nepojedou až do dnešní půlnoci,“ zdůrazňoval hlas v amplionu rozléhající se po nástupišti. Na informační tabuli v čekárně visely letáky informující o stávce na železnici.

Autobusy jezdily podle řádu

Kdo chtěl vyrazit za prací, studiem, obchodem či na výlet, musel se z hromadné dopravy spolehnout na autobusovou.

„Naše autobusy jezdí tak jako každý jiný normální den podle jízdního řádu,“ informoval vedoucí společnosti TRADO-BUS Milan Dygrýn.

Hrozilo tak, že se všichni cestující, kteří by jinak zvolili přesun po železnici, budou chtít využít právě autobusy.

„Chtěl jsem si koupit na dnešní lístek na autobus již v předstihu na autobusovém nádraží, ale bylo mi řečeno, že spoj je nemístenkový, takže musím až u řidiče. Měl jsem obavu, zda nebude přeplněný,“ řekl cestující raním autobusem do Brna Milan Dvořáček.

Situace však nijak dramatická nebyla. „Žádný problém jsme ohledně stávky na Třebíčsku nezaznamenali. Řekl bych, že lidé, kteří nemohli využít k cestě vlak, dali přednost i jiným dopravním prostředkům, než jsou autobusy. Žádné kolapsové stavy jsme nikde neměli,“ okomentoval stav Dygrýn.