V kraji nepřibyl ani jeden další případ nákazy. Celkový počet lidí s prokázaným onemocněním Covid-19 se stále drží na čísle 180. Počet vyléčených případů naopak o tři stoupl, už jich je 144.

Život lidí se postupně vrací do normálu. Vládní činitelé už avizovali i zrušení povinnosti nosit roušky na veřejných prostranstvích. „Pokud do toho veřejnost skočí rovnýma nohama a lidé zapomenou na dřívější přísná opatření a na základní hygienické návyky, pak bude otázkou, jak se situace vyvine dál. Když se k tomu přičte i zvýšená přeshraniční migrace, je riziko nakažení onemocněním Covid-19 opět vyšší,“ poznamenal Kos.

„Byl bych strašně rád, kdyby to nevyšlo,“ dodal.

Znovuotevření Cityparku Jihlava při uvolňování opatření kvůli koronaviru.
Jihlava ožila, otevřela zahrádky i CityPark. Podívejte se, jak lidé vyrazili ven

Už při otevření větších nákupních středisek se projevil silný „hlad“ lidí po svobodě. Mnozí z nich pak zapomínali na pravidla. „Lidé mají tendence se tísnit ve frontách. Organizačně už to není tak zvládnutelné, jako když se do obchodů vpouštěly jen malé skupinky lidí,“ poznamenal krajský hygienik.

Jak velký dopad bude mít rozvolňování vládních opatření na nákazu koronavirovou infekcí, bude jasné až za pár dní. „Čísla se zřejmě nějakým způsobem posunou koncem tohoto nebo počátkem příštího týdne. Ze dne na den teď k žádné významné změně nedojde,“ potvrdil Kos.

Od 25. května povolí návštěvy i některé domovy důchodců. „Naším úkolem je krajská zařízení na změnu režimu připravit. Můžeme je vybavit dezinfekcí, ochranným materiálem a instrukcemi, jak postupovat v době návštěv. Ale nemůžeme zaručit, že návštěvu neabsolvuje osoba pozitivní na Covid-19,“ podotkl hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Ilustrační foto.
Těžkým zraněním skončila další nehoda motorkáře na Žďársku

„Máme za sebou velice náročné zvládání mimořádné události v domově v Břevnici, víme bohužel přesně, co následuje po nakažení byť jediného klienta domova. Nezastírám, že se obávám rozvolnění přísných opatření v domovech pro seniory, ale budeme respektovat potřeby našich klientů a umožníme jim přímý kontakt s rodinou. Věřím, že to pomůže k jejich větší psychické pohodě,“ dodal.