Nejméně patnáct let tomu tak je například v Jakubově. „V prosinci tradičně schválíme provizorium. V polovině ledna se pak sejde finanční výbor, aby doplnil konkrétní čísla do už předpřipraveného rozpočtu, který pak schválíme," potvrdil starosta obce Miroslav Kabelka. „Díky tomu už pak pracujeme s přesnými čísly, která nám dobíhají z hospodaření předchozího roku," vysvětlil.

Zastupitelé v Koutech se tradičně scházejí každou první středu v měsíci. Při svém prosincovém jednání ale nemají všechny podklady k rozpočtu na příští rok. „Nevěděli jsme, kolik nám ještě přijde od státu nebo kolik vydáme za odpady. Měsíc by nám nic neřešil," poznamenal koutecký starosta Miloš Dočekal.

V provizorním hospodaření nemůže obec investovat, řada starostů v tom ale problém nevidí. „V provizoriu je dodatek, že budeme platit paušální platby, to znamená energie nebo telefon. Nehrozí, že bychom byli odstřiženi od elektřiny," mínil Dočekal.

Podle jakubovského starosty jde pouze o překlenutí jediného měsíce. „V lednu se stejně žádné investice neprovádějí," podotkl Kabelka. Obec by přitom neměly zaskočit ani případné nenadálé výdaje, které by mohly vzniknout třeba řáděním přírodního živlu. „Pokud by spadl kus střechy na úřadě a muselo by se to opravit, tak by se sešlo zastupitelstvo na mimořádném jednání a odsouhlasilo by mimořádný výdaj," řekl Dočekal s tím, že rozpočet Koutů na rok 2014 by mohl být projednán už v prvním lednovém týdnu.

Jedinou zásadní změnou mezi rozpočtem a provizoriem vidí v intervalu mezi jednotlivými zasedáními zastupitelstva. „V provizoriu bychom se museli k mimořádným výdajům scházet třeba každý týden, s rozpočtem to běžně zvládáme na řádných jednáních jednou za měsíc," dodal koutecký starosta.

Pevnému rozpočtu už od prvního dne nového roku dávají naopak tradičně přednost v Mohelně. Zastupitelé by jej měli schválit 30. prosince. „Je to už taková naše praxe, že se snažíme mít rozpočet hotový ještě před koncem roku, schválit ho a pak už jen během následujícího roku upravovat rozpočtovými opatřeními," řekl tamní starosta Jiří Kostelník.