Již tři volební období na pozici starosty má za sebou Josef Herbrych z Rokytnice nad Rokytnou. Také na podzim bude kandidovat za KDU-ČSL a usilovat bude i o pokračování na pozici starosty.

Svoje kandidátky v městysi sestavila čtyři uskupení. Opět tam půjdou do voleb tři strany krom lidovců i sociální demokraté, komunisté a také jedno uskupení složené ze zástupců společenských organizací.

Měnit se však bude počet členů zastupitelstva. Ze současných patnácti na jedenáct. „Myslím, že tak bude lepší zapojení všech zastupitelů do rozhodovacího procesu obce. Díky menšímu počtu budou lépe vtaženi do řízení chodu obce," vysvětlil současný starosta Josef Herbrych.

Pokračovat v rozdělané práci chce starosta Rostislav Novák z Římova. „Pokud budou mít lidé zájem, tak bych chtěl jako starosta pokračovat. U nás nyní děláme kanalizaci a čističku a rád bych to všechno dotáhl do konce," řekl Novák.

Netajil se tím, že má i plány do budoucna. „Chceme najít využití pro budovu bývalé školy. Uvažovali jsme, zda z ní neudělat bydlení pro seniory," prozradil římovský starosta.

Ze sedmi současných zastupitelů chce pokračovat hned šest. „A kandidovat budou čtyři noví občané," informoval starosta.

V minulém období v Římově všichni kandidovali ve společném uskupení s názvem Za obec svornější. Letos půjdou do voleb jako jednotlivci. „Letos jsme se rozhodli, že budeme kandidovat každý sám za sebe, aby to bylo spravedlivější. Před čtyřmi roky byl někdo čtvrtý nebo pátý a dostal méně hlasů než jiný, který skončil za ním. A lidé, kteří ten systém neznají, se divili, jak je to možné," vysvětlil Novák.

Stejnou změnu nachystali také v Kojeticích na Moravě. I tam půjdou všichni v říjnu do voleb jako nezávislí kandidáti. „Tentokrát kandidujeme každý sám za sebe, Je to ten nejspravedlivější systém," je přesvědčený starosta Vladimír Chromý.

Sám bude kandidovat také, ale o starostovský post již usilovat nechce. „Už mám svůj věk a chci mít taky trochu klid," sdělil Chromý.

Vladimír Chromý dělal starostu v Kojeticích na Moravě nezvyklých skoro jedenáct let. Poprvé do úřadu totiž vstoupil uprostřed volebního období. „Měli jsme tady starostku ředitelku školy a ta kvůli zákonu o střetu zájmu si musela vybrat, zda chce být dále ředitelkou nebo starostkou," vysvětlil Chromý.

I v Čechočovicích bude o hlasy voličů usilovat tamní starosta. Oldřich Špaček má v této funkci za sebou již dvě volební období a osm let byl také místostarostou.

Dokonce čtyři volební období má za sebou jako starosta Vlastimil Klusák z Markvartic. „Ještě budu kandidovat. O tom, kdo bude starosta, rozhodne počet hlasů. U nás máme seznam nezávislých kandidátů a kdo má nejvíce hlasů, tak má nepsané právo být starostou. Tak je to u nás zavedené," řekl Klusák.

Osm let ve funkci starosty je čáslavický Vladimír Bartes. I letos jej voliči najdou na kandidátce KSČM. A stejně jako před čtyřmi lety sestaví svůj volební seznam i Nezávislí. „Je potřeba, aby nám někdo oponoval," sdělil Bartes. Výsledek byl v roce 2010 těsný. Do patnáctičlenného zastupitelstva se dostalo z vítězné KSČM osm kandidátů a od Nezávislých sedm.

Starostka z Chlístova Zdeňka Novotná bude kandidovat také. „Ale kdo bude starostou, o tom rozhodnou voliči," řekla Novotná.