O post starosty a místa v zastupitelstvu budou usilovat členové ze dvanácti kandidátek. Mezi nimi je i kandidátka ODS, na které coby lídr vystupuje nynější starosta Třebíče Ivo Uher.


„Určitě bych chtěl pokračovat v započatých záležitostech. Jde o zvýšení bezpečnosti ve městě, rozvoj všech forem dopravy, včetně cyklodopravy a také zaměření se na školství a kvalitu života seniorů a mladých lidí ve městě,“ shrnul Uher s tím, že přesný program se teprve připravuje.


Ve druhém největším městě okresu, v Moravských Budějovicích, bylo do komunálních voleb podáno sedm kandidátek. Na jedné z nich – na kandidátce Sdružení občanů Moravských Budějovic a Starostové a nezávislí, figuruje jméno současného starosty města Vlastimila Bařinky.


Bařinka bude na kandidátce


Že se skutečně chystá v komunálních volbách kandidovat, potvrdil i na telefonický dotaz Deníku. „Náš program se teprve kompletuje. Za sebe mohu říci, že důležité bude především dokončit to, co je ve městě rozestavěné – Besedu, zimní stadion, chodníky, školku. A na to všechno bude potřeba sehnat spousty peněz,“ tvrdil Bařinka.


Kromě tradičních kandidátů a nově kandidujícího Sdružení politického hnutí Starostové a nezávislí a nezávislých kandidátů o místo na moravskobudějovické radnici usiluje nově Cibulkův Pravý blok.


Sázejí na známé tváře zastupitelů


V Hrotovicích evidují pro tamní komunální volby šest kandidátek. Na jedné z nich se objevuje jméno starosty Antonína Mlynáře. „Ano, jsem na kandidátce Sdružení nezávislých kandidátů,“ potvrdil Mlynář. „Ještě nemáme přesně stanoven program. Co se týče mne, rád bych se zasadil o to, aby se dokončily investiční akce a dobudovala infrastruktura. A také, aby se zlepšilo zdravotnictví,“ přiblížil plány starosta.


S ním jsou na kandidátce například současná místostarostka Hana Škodová a bývalá starostka Jiřina Suchardová.


Hlásí se nová strana


Starosta Náměště nad Oslavou Vladimír Měrka jde do letošních komunálních voleb již pošesté. Za sebou má jedno volební období coby místostarosta a další čtyři volební období coby starosta. To je nejdelší doba na postu starosty ze všech současných starostů.


„Chtěl bych pokračovat v započaté práci. V našem sdružení program dolaďujeme. Osobně mohu říci, že bych se rád věnoval tomu, aby po velkých investičních akcích, které v Náměšti proběhly, se nyní soustředila větší péče na ulice města,“ řekl Měrka. Kandiduje za Sdružení nezávislých kandidátů Pro město Náměšť nad Oslavou.


Proslýchá se, že kromě tří sdružení nezávislých kandidátů, se do voleb hlásí nová politická strana Strana pro otevřenou společnost.
V Náměšti tedy bude sestaveno osm kandidátek pro volby. Do voleb jde i současný jemnický starosta Miloslav Nevěčný.


„Kandiduji za ODS. Přesný program se teprve zpracovává.


Z mé strany je rozhodně zájem dělat realistickou politiku, založenou na skutečných potřebách a možnostech města,“ vysvětlil Nevěčn.
Kromě pětice kandidátek stran, známých z minulých voleb, mu bude konkurovat také nově vzniklé Sdružení nezávislých kandidátů Mladí za rozvoj Jemnice.


Mají sedm kandidátek


Zahřáté křeslo si hodlá udržet i starosta Jaroměřic nad Rokytnou Karel Nedvědický. „Do komunálních voleb jdu za SNK Jaromky. Program se teprve tvoří. Za sebe mohu říci, že budu určitě usilovat o to, abychom využili ještě poslední šance na získání peněz z EU na infrastrukturu,“ nastínil Nedvědický.
Kromě tradičně kandidujících stran a sdružení nezávislých kandidátů SNK Jaromky, se v sedmičce kandidátek objevují také dvě další sdružení nezávislých kandidátů – a sice sdružení Za Jaroměřice a Výzva 2010.