V prvně jmenované obci kandidovaly v nedávných komunálních volbách tři strany. Čtyři z devíti zastupitelských míst získalo uskupení Za obec krásnější dosavadního starosty Jana Chloupka. On sám získal nejvyšší počet preferenčních hlasů, 170. Jeho vítězství potvrdilo i ustavující zasedání, které se v Mladoňovicích konalo ve čtvrtek. „Zůstávám starostou," potvrdil sedmdesátiletý Chloupek.

Jedinou změnou v mladoňovickém zastupitelstvu je neúspěch dosavadního místostarosty Miloslava Vrbky. Místo něj se do devítičlenného sboru dostal Jiří Šimka, který jej díky vyššímu počtu preferenčních hlasů na kandidátce KDU-ČSL předskočil.

Místostarostou se stal dvaačtyřicetiletý Jaroslav Nekula ze strany Za obec krásnější. „Má vystudovanou vysokou školu a je to mladý člověk z dobré křesťanské rodiny," pochvaloval si Chloupek.

V Hlubokém se o sedm míst ucházelo sedm kandidátů s pouze jednou novou tváří oproti minulému volebnímu období. I přes vítězství dosavadního místostarosty Pavla Rouse zůstává vedení obce i po středečním ustavujícím zasedání stejné jako v minulých čtyřech letech. „O starostování u nás moc zájem není, proto jsme se společně dohodli, že, když už jsem kandidovala, tak budu pokračovat," řekla starostka Marie Svobodová. Stalo se tak i přesto, že ve volbách skončila až na děleném třetím místě. Pravou rukou jí i v nejbližších letech bude opět Pavel Rous.

Padesátiletá Marie Svobodová načíná čtyřiadvacátý rok v nejvyšší obecní funkci. „Je to už strašná doba," poznamenala. „Hluboké patřilo po revoluci pod Jinošov, prvním starostou po odtržení byl můj tchán. Bohužel vydržel jen rok a půl, zemřel a funkci jsem po něm převzala já," líčila.

Sedmé volební období načíná v Mladoňovicích i starosta Jan Chloupek. „Kdyby mě to nebavilo, tak bych to nedělal," usmíval se. „Není to práce, musí to být koníček. Prostě to musí bavit," dodal.

Neustále je co zlepšovat

Opravy obecního majetku, údržba veřejného prostoru nebo třeba organizování společenských akcí je podle obou matadorů mezi starosty nikdy nekončícím procesem. „Vidíte za sebou kus práce, ty velké projekty i ty malé. Asi to mě nabíjí energií, abych se o ně snažila dál," zamýšlela se Svobodová.

Ona i mladoňovický Jan Chloupek se v tomto týdnu bez jakékoli přestávky chopili opět svých úřadů. Zatímco v Hlubokém se řeší dotace na zateplení a výměnu oken v kulturním domě, v Mladoňovicích začali už v den ustavujícího zasedání opravovat nádrž v místní části Dobrá Voda. „Vypustilo se to a brzy se začne odbahňovat. Hotovo bude do konce roku. Vznikne tam hezký kus přírody pro odpočinek," zasnil se Chloupek.