Takzvanou Druhou zlínskou výzvu už podepsalo více než devět set starostů, místostarostů, zastupitelů i občanů ze všech koutů republiky. Nechybí mezi nimi ani zástupci Třebíčska.

„Přijde mi to jako rozumný nápad," vysvětlila svůj podpis starostka Zvěrkovic Věra Bartuňková. A není rozhodně sama. „Připojil jsem se, protože se mi nelíbí, jak současné přerozdělování peněz probíhá," dodal starosta Čikova Jan Požár.

Podle autorky výzvy, bývalé starostky ze Zlínska Jany Juřenčákové, je v nynějším systému čerpání dotací venkov odsunut na boční kolej. To dokazují i čísla, kterými vysvětluje svoji podporu Sdružení místních samospráv.

„Byli jsme nemile překvapeni zjištěním, že například na jednoho občana v obcích a městech do pěti tisíc obyvatel připadá z proinvestovaných evropských dotací něco přes třicet tisíc korun, zatímco na obyvatele Brna či Plzně je to téměř sedmdesát tisíc korun. Popírá to princip soudržnosti, dle kterého se právě prostřednictvím eurofondů mají odstraňovat rozdíly mezi vyspělými městskými centry a venkovskými regiony," uvedl tajemník sdružení Tomáš Chmela.

Podle Juřenčákové systém navíc odbourá i složitou administrativu a eliminuje politický klientelismus a korupci. „Je kolem toho obrovská byrokracie a mraky lidí jeden to přijímá, další přerozděluje, další kontroluje, další překontroluje. Tohle kdyby odpadlo, tak se ušetří spousta peněz. Kdyby peníze šly přímo obcím, my bychom věděli, co s nimi."

„Sama obec ví nejlépe, kde svoje peníze účelně využít. Ani k tomu nepotřebuje vyplňovat stohy nesmyslných dotazníků a pořizovat množství nesmyslných projektů, které bychom sami o své vůli nikdy nepořizovali," míní další signatář výzvy, starosta Libníkovic na Královéhradecku Milan Vavřinka.

Jak je těžké shánět pro obce peníze, popsal starosta Vladimír Bartes: „My jsme dávali několikrát žádosti do výzev na opravu obecního domu, ale nikdy jsme neuspěli. Tak jsme si to nakonec opravili za svoje. Nyní jsme získali peníze na kanalizaci, ale jen díky svazku. I tak to trvalo šest let. Kdybychom o to žádali sami, tak bychom neměli šanci vůbec," řekl.

„Máme v plánu projekty jako je odbahnění rybníka a další a vím, že za současného stavu je problém se k penězům na tyto projekty dostat. Nevím, zda tomu tato výzva pomůže, ale je to rozhodně lepší, než nedělat nic," dodal starosta Čikova Jan Požár.

Cílem Druhé zlínské výzvy je navázat na úspěch první výzvy, která se také zrodila ve Zlínském kraji. V roce 2006 začalo více než 1500 starostů protestovat proti rozpočtovému určení daní, které podle nich zvýhodňovalo rozpočty velkých měst. Loni pak parlament schválil novelu, která daně podle iniciativy rozděluje spravedlivěji.