Starostou se se třinácti hlasy od jednadvaceti zastupitelů stal opět sociální demok
rat Jaroslav Soukup, který navázal na dosud úspěšnou spolupráci se třetí nejúspěšnější stranou, komunisty.

Plynulost jednání se zadrhla u pozice místostarosty. Zastupitel Martin Husa z uskupení Pro jistoty Jaroměřicka navrhl, aby místo jednoho placeného místostarosty fungovali ve městě dva neuvolnění.

Jeho kolegové však většinou rozhodli pro zachování dosavadního stavu, tedy jednoho uvolněného místostarosty. O obhajobu se ucházel Josef Číž z KSČM a Luděk Hejmalíček z ČSSD. Souboj vyzněl pro prvně jmenovaného. „Děkuji za důvěru," podotkl Číž.

Starostu Jaroslava Soukupa mohla těšit nejen vlastní obhajoba, ale také většina ČSSD v radě města. Ze sedmi křesel přiřkli zastupitelé čtyři sociálním demokratům a dvě komunistům. Poslední získala Soňa Peprlová z uskupení Za Jaroměřice.

Hnutí Pro jistoty Jaroměřicka, které ve volbách skončilo na druhém místě, je nakonec mimo vedení města.

Při povolebních vyjednáváních se podle svého lídra Zdeňka Říhy spokojilo s tím, že se Karel Nedvědický, mimochodem bývalý starosta města, stane předsedou finančního výboru. „Mysleli jsme si, že bychom kartami ve vedení města mohli zamíchat víc, to ale pominulo s tím, že se pan Soukup rozhodl pokračovat ve spolupráci s KSČM. Do voleb jsme šli navíc s tím, že do vedení města za každou cenu nepůjdeme," doplnil Říha.

Dodal, že jeho zastupitelé podpoří všechny smysluplné návrhy a své funkce budou vy-konávat svědomitě.
Podle Karla Nedvědického by povolební situaci v Jaroměřicích zklidnilo zveřejnění stavu kont, pohledávek a závazků města, včetně výše úvěrů.

„Z pozice předsedy finančního výboru bych byl rád, kdyby se čísla objevila na webových stránkách města, případně ve zpravodaji," navrhl Karel Nedvědický.

Starosta Soukup byl však na podobné přání připravený a hospodaření města shrnul v několika bodech přímo na schůzi. „Nechci zatěžovat velectěné osazenstvo různými čísly, nicméně není nutné čekat na uveřejnění čísel na stránkách města nebo na dalším jednání zastupitelstva," poznamenal.

Následně nabídl srovnání finančních prostředků, které jsou a byly na účtu, když úřad před čtyřmi lety přebíral právě od Nedvědického. „Tehdy to bylo 12 milionů 156 tisíc, k dnešnímu dni je stav účtu 13 milionů 777 tisíc, nechci ale, aby to bylo bráno jako nějaké soupeření. Jsou to průtokové účty, na kterých se stav mění v závislosti na investičních akcích, dotacích, úvěrech a tak dále," vysvětlil Soukup.