Předchozí
1 z 4
Další

Tomáš Lampíř otevřel čokoládovnu v Třebíči. Sídlí na Žerotínově náměstí.Zdroj: Deník / Ivana Říhová

Dobrou čokoládu člověk pozná všemi smysly, říká majitel třebíčské čokoládovny

Opravdu jedinečný výrobek. Tak by se dalo nazvat čokovíno, které vyrábí místní čokoládovna Lana. „ Snažili jsme se najít i jiné využití bobů než jen pro čokolády a pralinky.

Chtěli jsme je spojit třeba s nějakým alkoholem, což je atraktivní kombinace pro zákazníky a nejpříhodnější spojení nám přišlo právě s červeným vínem,“ komentoval majitel čokoládovny Tomáš Lampíř.

Čokovíno má harmonickou chuť, která není nijak doslazovaná. „Kakaové boby vínu dodávají především zajímavé aroma a projevují se i v chuti, kde je cítit takový kakaový dozvuk,“ dodal Lampíř.

Tomáš Lampíř otevřel čokoládovnu v Třebíči. Sídlí na Žerotínově náměstí.
Dobrou čokoládu člověk pozná všemi smysly, říká majitel třebíčské čokoládovny

Sokoli se usadili na ventilačním komíně dukovanské elektrárny. Jde o jediný pár na Vysočině. Ornitolog Václav Beran provedl 12. května kroužkování.Zdroj: Archiv EDU

Pankrác, Servác, Bonifác. A Žofie. To jsou dukovanská sokolí čtyřčata

Jediný sokolí pár, který hnízdí na Vysočině, letos vyseděl čtyřčata. Pro hnízdění si vybral netradiční místo, areál Jaderné elektrárny Dukovany. Mláďata dostala příhodně jména Pankrác, Servác, Bonifác. A to čtvrté je Žofie. Ornitologové energetikům potvrdili, že jinde na Vysočině sokoli nehnízdí, v celé republice jsou na necelé stovce míst. Sokol stěhovavý je kriticky ohroženým druhem. Před třemi lety se proto dukovanští energetici rozhodli připojit k programu ČEZ sokolí farmy na záchranu sokolů stěhovavých u nás.

Sokoli se usadili na ventilačním komíně dukovanské elektrárny. Jde o jediný pár na Vysočině. Ornitolog Václav Beran provedl 12. května kroužkování.
Pankrác, Servác, Bonifác a Žofie. Sokolí čtyřčata okroužkovali v Dukovanech

Strážníci zastavují ženu, která odcizila vlajku Evropské unie z Třebíčské radnice.Zdroj: Městská policie Třebíč

Důchodkyně ukradla vlajku Evropské unie a snažila se ujet na elektrokole

Byl to případ, jaký strážníci v Třebíči snad ještě neřešili. Z radnice od dveří kanceláře starosty města zmizela v pondělí 11. května textilní část vlajky Evropské unie. Zůstala jen zapíchnutá dřevěná tyč. „Dle popisu jsme na kamerách zjistili pachatelku, sedmdesátiletou ženu ze Starče. K činu se doznala a okamžitě vlajku strážníkům vydala se slovy, že s EU nesouhlasí,“ uvedla mluvčí třebíčské městské policie Lucie Šerková.

Strážníci ženu zadrželi na horní straně Karlova náměstí, poznali ji podle elektrokola. Vlajku měla poskládanou v tašce, co s ní chtěla dělat dál, neprozradila.

„Protože svoje protiprávní jednání odmítla projednat na místě, celou záležitost jsme předali příslušnému správnímu orgánu, aby ji dořešil,“ doplnila mluvčí. 

Strážníci zastavují ženu, která odcizila vlajku Evropské unie z Třebíčské radnice.
Podívejte se: Strážníci chytají ženu, která ukradla vlajku a prchala na kole

Do České knihy rekordů byl 19. listopadu 2020 zapsán Radim Řehůřek s rekordem, ve kterém za deset minut snědl 13 papriček Trinidad Moruga Scorpion Red, které se řadí k nejpálivějším na světě.Zdroj: Deník / Jaroslav Loskot

Snědl sedmnáct chilli papriček a vytvořil světový rekord

Hoří mi jazyk, pálí mě pusa, je mi vedro, ale su blažený, hlásil osmačtyřicetiletý Radim Řehůřek z Radošova na Třebíčsku poté, co se stal nejen českým, ale dokonce světovým rekordmanem. Za třiadevadesát gramů ohnivého pekla.

Za deset minut spořádal třináct z dvaceti připravených extrémně pálivých chilli papriček odrůdy Trinidad Moruga Scorpion Red, které patří k nejpálivějším na světě. Sníst jednu takovou papriku je pro běžného člověka totéž jako přivést vodu k varu a pak si ji nalít do krku. Chtěl jsem jich sníst třináct, a to se mi podařilo. Za rok to případně můžeme zkusit překonat. Je to opravdu pekelná záležitost,“ podělil se rekordman o své dojmy po zápisu do České knihy rekordů. 

Do České knihy rekordů byl 19. listopadu 2020 zapsán Radim Řehůřek s rekordem, ve kterém za deset minut snědl 13 papriček Trinidad Moruga Scorpion Red, které se řadí k nejpálivějším na světě.
VIDEO: Světový rekordman z Třebíčska. Chilli papričky si Řehůřek kape i do očí