„Vzhledem k tomu, že je potřeba stavební povolení a další náležitosti, viděl bych začátek akce na polovinu příštího roku. S tím, že bychom nadále stávající prostory provozovali a stavělo by se mimo zimní měsíce,“ naznačil náměšťský starosta Vladimír Měrka.


Nový „zimák“ vznikne na místě stávajícího v lokalitě Suchá louka, jen se posune osm metrů dál od řeky kvůli nebezpečí záplav. Objekt bude mít sedlovou střechu a sroste s již existující budovou ubytovny, jež bude přestavěna na zázemí pro sportovce s klubovnou, sociálkami, místností pro rozhodčí.


Jinošovští se odstěhují


Nyní zde přechodně žije část klientů z jinošovského ústavu sociální péče, kterým před časem doslova spadl strop historického zámečku na hlavu. Co bude s nimi?


„Existuje projekt integrace. Ti lidé se postupně rozptýlí mezi běžnou populaci v jednotlivých městech v okolí. Myslím tím kromě Náměště Třebíč, Moravské Budějovice, Velkou Bíteš i Jaroměřice. Peníze poskytne stát a půjde o jednotlivé domky či byty,“ doplnil starosta Měrka.


Náměšťský zimní stadion se nachází v těsné blízkosti ulice Červené domky. Její obyvatelé v čele s Bohdanem Netrdou měli po zhlédnutí prvotních plánů obavy z umístění technologie chlazení směrem k jejich obydlím: „Bude to hlučet, tohle nikdy nepodpoříme. Budeme dělat potíže, pokud by to tak mělo zůstat,“ nechal se Netrda slyšet na poslední veřejné schůzi zastupitelů.


Renomované projekční studio AS Project CZ, s.r.o., z Pelhřimova vzalo připomínky na vědomí a nyní vypracovává novou variantu. „S pravděpodobností blížící se jistotě by měla být technologie nakonec směrem k řece,“ konstatoval jeden z projektantů Vladimír Žák.


„Nyní jsme pověřili Vladimíra Žáka zpracováním projektové dokumentace pro stavební povolení. Poté proběhne výběrové řízení na dodavatele,“ zmínil místostarosta Ivo Matoušek. Podle něj jsou odhadované náklady někde na úrovni 35 až 40 milionů korun. Náměšťští se pokusí získat dotaci, ovšem vhodné termíny jsou v současnosti pryč, další budou vypsány pravděpodobně v roce 2011. „Naštěstí ještě existuje možnost zpětného financování,“ upřesnil Matoušek. Peníze poskytne město z rozpočtu, v plánu je úvěr. V druhé fázi by měla následovat sportovní víceúčelová hala, která by vyrostla na místě současných tenisových kurtů vedle starého zimního stadionu.


Poslední, závěrečnou etapou by měl být malý krytý bazén. Všechno je ale odvislé od toho, jak se radnici podaří sehnat peníze.