Ojedinělou osobnost a panovníka světového významu připomíná i výstava dřevořezeb Jarmily Haldové v půdních prostorách Předzámčí. Karel IV. spolu se svými čtyřmi manželkami je vyobrazen v průčelí výstavní expozice. O významu krále českého a císaře římského promluvil při otevření výstavy rektor Západomoravské školy v Třebíči Marek Matějek. „Za sedm století neztratil nic ze své vážnosti, velikosti a důvěryhodnosti. Je inspirativní pro každého z nás. Karel IV. na první místa stavěl spravedlnost, právo, čest, vzdělání a také pokoru nebo nelpění na pomíjivých věcech. To jsou hodnoty, na kterých lze i v dnešní době stavět," prohlásil.

Lubomír Lampíř z Vinařství Sádek zase připomněl Karla IV. jako zakladatele vinic. „Vinohradnictví v Čechách a na Moravě existovalo už dříve, bylo ale málo rozvinuté. Karel IV. začal vysazovat révu kolem toků řek Ohře, Labe a Vltavy. Předtím bylo jen pár desítek hektarů vinic, za jeho působení se rozšířily na 15 tisíc hektarů. Aby u nás vinic neubývalo, zakázal dovoz vína z jiných zemí," popsal při přednášce, která se v pátek uskutečnila v rámci oslav panovníkova výročí v městské knihovně.

Narození jedné z nejdůležitějších osobností v českých dějinách si připomínají i v Moravských Budějovicích. V Městském kulturním středisku Beseda začala tematická výstava prací žáků místních základních škol na téma „Karel IV. a jeho doba." Vedle žákovských prací jsou k vidění i díla místních regionálních výtvarníků a v neposlední řadě také historické texty a odborné publikace.

Osobnost Karla IV. připomene i Muzeum Vysočiny v Třebíči speciálním programem pro školy a letošním ročníkem soutěže v historických znalostech a dovednostech. Na zámeckém nádvoří se pak 25. června uskuteční Muzikál Noc na Karlštejně v podání divadelního souboru z Třeště. Na říjen je naplánována přednáška historika Rudolfa Fišera o udělení městských práv Třebíči Karlem IV.