V zahradních domcích navíc dva lidé žijí trvale. Majiteli zámečku a pozemku, přes který cesta vede, se však současný stav nelíbí. „Zahrádky vznikly v době, kdy všechno patřilo všem, a podle toho to tady dnes všechno vypadá. Cesta je ve špatném stavu a kolem ní se od zahrádkářů povalovaly odpadky," říká Venhoda.

Nespokojení jsou i sami zahrádkáři. Právě oni vyvolali soudní spor, ve kterém požadují, aby celá cesta administrativně obsahovala věcné břemeno, a tím jim bylo umožněno ji využívat. To však Aleš Venhoda odmítá, protože by to prý celý pozemek znehodnotilo.

Nabízí vybudování cesty na jiném místě, kudy nyní vede stezka pro chodce. Většinu nákladů by hradil sám, po každém majiteli jedné z patnácti zahrádek požaduje deset tisíc korun. „Jsou to většinou důchodci a podílení se na vybudování nové cesty odmítli," poznamenal právní zástupce zahrádkářů František Sochor.

Navržená cesta by navíc vedla strmě do kopce a zahrádkáři by se tam s automobily a přívěsnými vozíky dostávali ke svým pozemkům jen těžko.

Návrh lidí z kolonie na zřízení věcného břemene na stávající cestě Aleš Venhoda odmítl, místo toho ale nabízí uzavření nájemní smlouvy na užívání cesty. Tím ale vzniká další zádrhel, který brání dohodě. Borovinský zámeček je totiž na prodej a není vyloučeno, že ho i s pozemkem za necelých dvacet milionů koupí někdo jiný. „Toho se obáváme. Nájemní vztah nepřechází na nového vlastníka, proto chceme břemeno, protože tím by situace byla vyřešena definitivně," vysvětlil František Sochor.

Žaloby zahrádkářů se ujal Okresní soud v Třebíči a soudce Radim Kostík předpokládal, že obě strany přijdou na jednání, které se uskutečnilo před pár dny, s finální dohodou. Protože k tomu nedošlo, navrhl, aby se líčení na dva měsíce přerušilo, a pokud ani do té doby k dohodě nedojde, znovu pokračovalo. „Soud k tomu dává prostor, i když to nevyhovuje nikomu, protože řízení se tím protahuje," zmínil Radim Kostík.

Jestli dojde k dohodě, není jisté. Někteří zahrádkáři se totiž odmítají spolupodílet na stavbě nové cesty, i když by její podoba byla upravena tak, aby pro ně byla sjízdná, a dávají přednost opravě stávající cesty. Tu však může současný nebo jakýkoli budoucí majitel kdykoli uzavřít. Jiná komunikace k zahrádkářské kolonii nevede.