Ve čtvrtek večer se proto v Rudíkově sešlo asi pětadvacet jeho členů a sympatizantů. Společně hledali strategii, jak průzkumným pracím zabránit. Lokalita Horka patří mezi sedm vytipovaných míst, kde by úložiště mohlo vzniknout, a průzkumy mají začít během prvních měsíců příštího roku. „Prvním průzkumům už nezabráníme, dál ale můžeme upozorňovat, jak je postupováno ze strany vlády a správy úložišť špatně, tedy proti názoru veřejnosti," řekl předseda ekologického hnutí Calla Edvard Sequens. Ten se čtvrteční schůzky zúčastnil. Zároveň vyslovil Zdravému domovu Vysočina podporu. Spolek chystá i pro příští rok další protestní akce. Konat by se mohl opět pochod do míst, na kterých by hlubinný sklad a překladiště odpadu z jaderných elektráren mohly v budoucnu vzniknout, tedy do krajiny mezi Hodovem, Náramčí, Budišovem a Rudíkovem.

Spolek bude zvažovat třeba i vytvoření stezky po krásách lokality, vyhlášení soutěže o nejlepší fotografii, která bude zachycovat dotčenou krajinu, nebo rozmístění takzvaných kešek, jež by mohly do oblasti přilákat turisty a nadšence provozující geocaching. „Určitě bychom chtěli v příštích měsících působit pozitivně," předeslala Jana Nožičková ze Zdravého domova Vysočina. Spolek by také chtěl v rámci budoucí strategie zacílit na vysoké politiky a hledat u nich podporu svého protestu. „Musíme si vyjasnit, kdo bude naším spojencem a kdo protivníkem. Každý nám pak může být svým způsobem prospěšný," řekla v Rudíkově Jana Vitnerová, ekologická aktivistka z neziskové organizace Arnika. Ta spolku ve vytvoření co nejlepší strategie metodicky pomáhá.

Okres pod vlivem elektrárny

Jana Nožičková však přiznala, že dosavadní snaha spolku o získání politické podpory byla neúspěšná. „Nikdo z parlamentu ani zástupci kraje nechtějí jít v okresu ovlivněném Jadernou elektrárnou Dukovany proti něčemu, co souvisí s jádrem. Každý nás vyslechne, proti jaderné energii však nikdo veřejně nevystoupí," poukázala. Společně s dalšími členy Zdravého domova Vysočina se bude chtít zaměřit na obecní zastupitele z lokality a také starosty okolních sídel, jmenovitě Velkého Meziříčí a Třebíče. Budoucí úložiště by totiž mohlo stát na půli cesty mezi nimi, asi deset kilometrů od každého.

Starosta Třebíče Pavel Janata jim přijetí přislíbil veřejnou podporu protestu proti geologickým průzkumům, stavbě úložiště v Horce však ne. „Určitě přijmu každého, to mohu potvrdit, nemohu ale teď říct, jak se k tomu postavím, protože ani přesně nevím, co po mně budou chtít," řekl. Přízeň bude Zdravý domov Vysočina hledat u představitelů měst i obcí. „Jste jedinou lokalitou, kde se žalobou proti průzkumům obrátila na soud pouze Calla, bez podpory obecních zastupitelstev, která své rozhodnutí po loňských komunálních změnila a od žaloby ustoupila," připomněl Edvard Sequens.

Situace mezi obecními zastupiteli se však podle Oldřicha Svobody ze Zdravého domova Vysočina od posledních voleb změnila a spolek má přízeň několika z nich přislíbenou. „Snažíme se jednat se všemi," dodal Oldřich Svoboda. Zatímco lidé nesouhlasící s průzkumy budou protestovat, první průzkumné práce už začnou. „První etapu prací na lokalitě Horka plánujeme zahájit na jaře roku 2016," potvrdila mluvčí Správy úložišť radioaktivních odpadů Ivana Škvorová.

Geologické průzkumy budou spočívat ve sběru vzorků hornin v krajině a měření podloží speciálními přístroji. Velká část prací bude souviset s porovnáváním vzorků se staršími geologickými mapami. Výsledkem těchto zkoumání by mělo být v roce 2018 zúžení současného počtu sedmi lokalit na čtyři. V nich by se následně měly provádět další práce, včetně hlubinných vrtů pro zjištění kompaktnosti tamní horniny. O nejvhodnější lokalitě pro stovky metrů hlubokou stavbu a vznik povrchového areálu na ploše čtyř kilometrů čtverečních se má rozhodnout v roce 2025. Poté by měla podle plánu Správy úložišť vzniknout podzemní laboratoř a do roku 2065 i zbývající komplex hlubinného úložiště.