Máte vůbec ještě na čokoládu chuť po těch letech?
Mám. Podívejte se na talířek na mém pracovním stole. Degustuji nejen naše výrobky, ale pokud se rozhlédnete kolem sebe, můžete vidět i spoustu jiných značek. Českých i těch zahraničních.

Existuje nějaká země, odkud vám čokoláda vyloženě nechutná?
Nedá se třeba říct, že ruská nebo polská čokoláda je špatná. I v těchto zemích existují jak špatní, tak dobří výrobci. Stejně jako u nás v Česku. Když dva dělají totéž, není to zkrátka totéž.

Jakou nejzajímavější čokoládu jste kdy ochutnal?
Momentálně mě napadá prasečí kůže obalená v čokoládě, kterou jsem chutnal v zahraničí.

To je velmi neobvyklá kombinace. Chutnalo vám to vůbec?
Nechutnalo mi to, ale cení se hlavně nápad. Čokoládou vám můžu obalit prakticky cokoliv. Klidně i párky, pokud budete chtít. (smích)

Měl jste tak rád sladké odjakživa?
Paradoxní je, že jsem nikdy sladké rád neměl. Jsem nejstarší ze tří sourozenců. Když nás přijela navštívit babička, dovezla nám vždycky tři čokolády. Potom už ale věděla, že ji nejím, tak jsem místo toho od ní dostal tehdejší pětadvacetikorunu. Šetřil jsem si je a před Vánocemi jsem měl naspořeno na dárky díky tomu, že jsem vlastně sladké nejedl. (smích)

Jakou čokoládu máte nejraději?
Jím hlavně hořkou čokoládu. Lidé, kteří milují čokoládu, sáhnou většinou po hořké, protože má nejvyšší obsah kakaa. U mléčné se potom jeho obsah snižuje. Z našich výrobků nedám dopustit na mandlové hrudky a náš nový druh truffle (pralinky – pozn. red.).

Kolik druhů čokoládových pochoutek ve vaší firmě vyrábíte?
V základu je asi 60 druhů. Ale umíme jich i sto, stopadesát.

Jaké druhy mají lidé nejvíc v oblibě?
Když to vezmu globálně, tak asi z 80 procent lidé upřednostňují mléčnou čokoládu. Potom nugáty a dost poptávané jsou také truffle. Jako jediní výrobci v České republice děláme také dětskou bonboniéru. Jsou v ní zvířátka – želvičky, medvídci…

Kolik zaměstnáváte v čokoládovně ve Vyskytné nad Jihlavou lidí?
Stabilní počet je třináct až čtrnáct osob. Ale když začnou sezonní výrobky na Vánoce, Velikonoce, Mikuláše nebo Valentýna, zaměstnáváme potom i několik brigádníků.

Kolik čokoládových výrobků za rok vytvoříte?
Od počtu zaměstnanců se odvíjí i výroba. Děláme zakázkovou výrobu. Nevyrábíme na sklad, ale víceméně na objednávky. Za rok uděláme 40 až 50 tun výrobků na jednosměnný provoz.

Je pro vás důležitý kromě chuti také vzhled čokoládových dobrot?
Určitě. Důležité jsou nejen chuťové pohárky. Také oko se chce potěšit. Podle mě hodně záleží i na tom, jak výrobek vypadá. Všechno se musí skloubit dohromady.

Porota soutěže Živnostník roku kraje Vysočina 2009 ocenila také to, že své výrobky zajímavě balíte. V jakých obalech se ke spotřebitelům dostanou?
Výrobky balíme do bezpočtu druhů obalových technik. Od klasické papírové skládačky přes plastové a plechové dózy, keramiku, porcelán až po dřevo. Jenom plechovek máme například sto druhů. Každý tvar a design je jiný. Děláme si sami i čokoládové obaly ve tvaru košíčků, boty nebo mušle.

Kdo vzhled obalů vymýšlí?
Vymýšlí to syn i děvčata ve výrobě. Jsme rodinná firma, takže kdo má nápad, tak ho přednese.

Pro koho jsou vaše čokoládové výrobky určeny?
Pro lidi, kteří mají hluboko do kapsy, i pro ty, kdo si mohou dovolit něco dražšího. Dělali jsme třeba čokoládový dar k svatbě velmi bohatého člověka. Dostal spoustu drahých dárků, ale tři obří čokoládové dózy plné čokolád měly největší úspěch. Na svatbě se po nich prý potom rychle zaprášilo.

Kolik máte celkem obchodů?
Vlastní prodejnu jako takovou máme jednu v Jihlavě na Husově ulici. Dalších sedm specializovaných prodejen máme po celé České republice a tři na Slovensku.

Myslíte si, že je čokoláda nezdravá a měla by se jíst jen v omezeném množství?
Není to pravda. Čokoláda jako taková je zdravá. Už staří Aztékové a Inkové ji nazývali božským nápojem. I dnešní výzkumy prokázaly, že čokoláda má uklidňující účinky.Když budete jíst čokoládu s nízkým obsahem kakaa, třeba pětiprocentním, nemůžete se divit, že potom budete tloustnout. To má s čokoládou jen pramálo společného. To už se nesmí vlastně nazývat ani čokoládou, ale pouze čokoládovou pochoutkou.

Michaela Hrozková