Plánovaný sraz všech účastníků je v 16.00. S sebou stačí mít jen kolo, plavky a zdravý rozum. Fanoušci se mohou těšit na strhující výkony sportovců, ti zase naopak na neopakovatelný sportovní zážitek a možnost výhry hodnotných cen. Jedná se o dobrovolnou akci volně příchozích, odvážlivců a dobrodruhů, kteří mají důkladné informace o svém zdraví, bezpečné jízdě na kole a dokáží uplavat vzdálenost minimálně 70 metrů.

Původní Ironman se skládá z plavání na trase dlouhé 3,86 km, jízdy na kole (180,25 km) a maratonského běhu (42,2 km). Závod probíhá v uvedeném pořadí a bez jakékoli přestávky. Pořadatelé stařečského Ajronu si od svého předchůdce vypůjčili pouze uvedené pořadí jednotlivých disciplín a pravidlo nepřipouštějící žádnou přestávku během závodu. „Museli jsme to přizpůsobit kvalitám místních atletů. Plave se jen 51 metrů, pak následuje 2459 metrů na kole, a nakonec se běží 696 metrů,“ vysvětlil duchovní otec projektu Pavel Smilek.

mečíky
Mečíky a Jiřiny zaplní obecní úřad v Jinošově

Poté co trať dokončí poslední závodník, bude soutěž společně vyhodnocena, analyzována, chybět nebude ani sebekritika, oslava vítězů a uctívání poražených. Velkou porci zábavy a kultury najednou obstará blatenská kultovní skupina Anča Band. Ta tvrdí, že hraje styl, který připomíná rockovou hudbu. Hlavně proto, že zvuku dominuje elektrická kytara a neškolený, až nezdravý hlas. Při výběru převzatých písní skupina preferuje zejména autory senilní, nebo nejlépe bezpečně mrtvé.