Sokolí lovestory z dukovanské elektrárny má letos bohužel smutné pokračování. Jako každý rok přijel vzácné ptáky zkontrolovat ornitolog Václav Beran. Na základě sledování dalekohledem a pohybu kolem hnízda předpokládal, že by v něm opět mohla být mláďata. A v hnízdě dokonce objevil čtyři vajíčka. Což je podle něj maximum, které samice při hnízdění snese. Ta však již byla studená.

V Dukovanech se narodila sokolí mláďata.
Jaderná elektrárna jako porodnice: na svět tam přišla sokolí čtyřčata, podívejte

Díky fotopasti pak dokázal zrekonstruovat smutný příběh sokolího páru. Nejprve vše probíhalo idylicky. Sokolí pár zůstal stejný jako v předešlých letech, tedy samice narozená v roce 2016 v budce na cementárně Čížkovice a samec narozený v roce 2018 na skalním hnízdě v údolí řeky Svratky. „Hnízdění začalo úspěšně, samice snášela vejce v obvyklém termínu kolem 10. března a i přes nezvykle chladný měsíc vše až do 3. dubna probíhalo řádně,“ popsal Beran.

Potom však samice zmizela. Zahřívat vejce musel začít samec. „Pátého dubna se u hnízda objevila neoznačená dospělá samice a o dva dny později ještě jedna mladší. Samec se až do 12. dubna snažil všechna čtyři vajíčka zahřívat, ale zjevně na to nestačil,“ doplnil ornitolog. Samec si musel sám zajišťovat potravu a zahřívání vajec tak přerušit. Ta mezitím vychladla. Mláďata sokola stěhovavého tedy letos z hnízd v Jaderné elektrárně Dukovany nevzlétnou.

Nový sokolí pár

Od té doby se u budky vyskytuje jen samec a neoznačená mladá samice. „Co se stalo s původní elektrárenskou kroužkovanou samicí nikdo neví. Mohla utrpět zranění při lovu nebo se sama stát obětí přírodních zákonů nebo souboje dvou samic,“ sdělil mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

Samice nakonec vejce nevyseděla.
FOTO: Boj o hnízdo na elektrárenských komínech nakonec vyhrál sokol stěhovavý

Příběh hnízdění sokola stěhovavého na ventilačních komínech dukovanské elektrárny však nekončí. Přítomnost samce s neoznačenou mladou samicí je příslibem pokračování v záchraně tohoto ohroženého druhu. „Doufám, že nový pár bude stejně produktivní a že se mláďata podaří na dukovanském komíně odchovat příští rok. Zatím totiž platí, že se to podařilo každý druhý rok a vždy se jednalo o čtyřčata. Nový pár má tak před sebou velkou výzvu,“ dodal Beran.