„Z variant míst, která přicházela v úvahu, jsme nakonec zvolili právě zámecký park. Výběr místa jsme konzultovali s autorem pomníku a zdálo se nám důstojné. Pomník bude sice v zámeckém parku, ale ne přímo před budovou zámku. Stát bude odhadem 20 až 30 metrů od Informačního centra,“ naznačil místostarosta jemnického městského úřadu Petr Novotný.

Jaroslav Šlezinger se narodil v městské části Podolí. Jeho rodný dům během let nahradil jiný. Pomník trojúhelníkového tvaru s bustou Jaroslava Šlezingera je dílem Stanislava Müllera, který několik roků působil v Británii a jeho sochy znají i v Korei, kde měl před lety svou výstavu. Pomník bude ze sochařského betonu. Jeho výrobní cena je odhadována na částku 152 tisíc korun. „Budeme rádi, když nám obyvatelé města na pomník přispějí. S příliš vysokou částkou nepočítáme, ale budeme rádi za každou sumu,“ poznamenal místostarosta.

K odhalení pomníku dojde v den Šlezingerova narození, tedy 29. dubna. Slavnost bude provázet kulturní program. Přesto, že Jaroslav Šlezinger za svůj život vytvořil několik pozoruhodných soch, do dnešních dnů se v Jemnici zachovaly hlavně ty na městském hřbitově. K jeho dílům patří mimo jiné i plastiky na zdi zámku a na hřbitově v Hrotovicích. Bližší informace o veřejné sbírce zájemci naleznou na internetových stránkách města Jemnice. Sbírka končí 30. září 2011.

Akademický sochař Jaroslav Šlezinger

Narodil se 29. dubna 1911 v Jemnici, zemřel 2. srpna 1955 v Ostrově.
Vyučil se tesařem, za vydatné finanční pomoci řídícího Karla Gartnera vystudoval sochařskou a kamenickou školu v Hořicích. V letech 1936 až 1939 studoval na Akademii výtvarných umění v Praze. V 50. letech byl zatčen a odsouzen na 25 let těžkého žaláře. Z věznice byl odvezen do trestaneckého tábora nucených prací v Ostrově, kde pracoval při mletí a třídění uranové rudy. Zemřel ve 44 letech na rakovinu plic.

Zdroj:
www.cs.wikipedia.org