Nový nástroj k tomu, jak využít na úklid lidi bez práce, dostaly obce a města v létě loňského roku. Zkušenosti jsou za první půlrok většinou dobré.
„Lidé pracují, jsou rádi. Je o to zájem. Pro město je to také přínos,“ pochvaloval si Milan Hamerník, tajemník městského úřadu v Třebíči. V letním období uklízeli pracovníci veřejné služby ulice, parky a odpadky, teď se starají i o sníh. „Získají pracovní návyky,“ vystihl Hamerník důležitý efekt veřejné služby.


Veřejná služba je určena pro lidi, kteří pobírají dávky v hmotné nouzi. Pro zvýšení příspěvku na živobytí musí člověk odpracovat minimálně 30 hodin měsíčně. Dostane 3679 korun. Těm, kterým město službu nabídne a neodpracují aspoň 20 hodin, se naopak sníží. Budou mít nárok jen na 2020 korun. Obce si veřejnou službu mohou, ale nemusí zřítit.


Pohyb několika desítek nezaměstnaných v ulicích Třebíče má ale spíše výchovný než praktický účinek. Oproti optimismu třebíčského tajemníka Milana Hamerníka zůstává skeptický Alois Krčál, vedoucí odboru komunálních služeb.


Nemají mobily


„Město Třebíč je jedno z mála měst v kraji Vysočina, které se snaží využívat dlouhodobě nezaměstnaných na veřejné služby s tím, že je použije v zimě. V evidenci nyní máme zhruba 350 dlouhodobě nezaměstnaných lidí. Tento počet se každý měsíc mění. Zájem o práci projevilo dosud 166. Do práce však jich měsíčně nastupuje pouze přes 90. Zajistit nástup na zimní údržbu ihned po ukončení padání sněhu či během něho u těchto lidí není prakticky možné. Většina jich nemá mobil a mnoho z nich se nezdržuje na stálé adrese. Mnozí mají problém si zapamatovat nástup do práce, i když dostanou rozpis na papír s určením místa nástupu,“ posteskl si Alois Krčál.


Ze zimní údržby se pro města stala patálie. Přibyla sice možnost zaměstnat nezaměstnané, přibyla ale také povinnost odmetání sněhu a posypu tam, kde to dříve dělali majitelé domů. Břemeno je obrovské. Najmout ale další firmy by bylo finančně neúnosné. Odbor komunálních služeb třebíčské radnice se proto obrátil s prosbou k veřejnosti:


„Město Třebíč se obrací s žádostí na občany, kteří prováděli každou zimu údržbu chodníků. Provádějte ji prosím i nadále u svých nemovitostí jako dosud. Nesmírně tak pomůžete městu i svým spoluobčanům,“ žádá Krčál.