Policisté měli kvůli středečnímu počasí velmi náročnou službu. „V souvislosti s vývojem povětrnostní situace jsme se ve středu v noci a dnes nad ránem potýkali s velkými problémy v plynulosti dopravy na dálnici D1. Výrazně se zhoršila sjízdnost všech komunikací v našem kraji, včetně dálnice D1. Z důvodu špatných klimatických podmínek byla po půl desáté večer upravena na světelných tabulích rychlost na D1 na maximálně 60 km/h.,“ informovala policejní mluvčí Dana Čírtková.

Zhruba ve stejnou dobu zůstal na 100. kilometru ve směru jízdy na Prahu stát sypač, protože před ním zůstala stát nákladní souprava která blokovala oba jízdní pruhy. Provoz na dálnici se tedy směrem na Prahu úplně zastavil a všechna vozidla musela zůstat stát na místě. „ Žádné objízdné trasy se vzhledem k aktuálnímu počasí stavět nemohly, protože komunikace nižších tříd, vedoucí souběžně s dálnicí, nebyly sjízdné tak, aby na ně mohly najet z dálnice kamiony,“ dodala Čírtková.

Zima a komplikace na silnicích, ilustrační foto.
Zima a vítr ještě potrápí řidiče, na Vysočině olíznou silnice sněhové jazyky

Celou situaci komplikovali v celé vypjaté situaci na dálnici D1 také sami řidiči, protože například na 100. kilometru na Prahu zůstala krátce před třiadvacátou hodinou stát vedle sebe tři auta a blokovala tak provoz. „Kolem půlnoci policisté mohli ve směru na Prahu začít pouštět vozidla, která zde uvízla v koloně,“ popsala policejní mluvčí

Krátce před třetí hodinou ranní se podařilo na dálnici ve směru na Prahu plně obnovit provoz. „Tím ale práce pro dálniční policisty neskončila, protože museli některé řidiče, kteří zůstali stát na dálnici vzbudit a vyzvat je, aby pokračovali v jízdě a neblokovali tak zbytečně provoz. Za zjištěná protiprávní jednání policisté ukládali řidičům pokuty v příkazním řízení,“ doplnila policejní mluvčí Dana Čírtková.

Nehody v Jihlavě

Během dopoledne byla situace na silnicích Vysočiny klidnější. I tak ale vyjížděli policisté od páté hodiny ráno ke třinácti dopravním nehodám. „Aktuálně zasahujeme u dopravní nehody na křižovatce ulic Znojemská a Brtnická v Jihlavě, kde došlo ke střetu dvou vozidel," informovala krátce po půl jedenácté dopoledne policejní mluvčí Michaela Lébrová. Při nehodě se zranila jedna osoba. Policisté v místě řídí provoz.

Další tři auta se srazila v ulici Pelhřimovská v místě sjezdu z jihlavského obchvatu. Při nehodě se nikdo nezranil.

Nehoda auta mezi Leštinou u Světlé nad Sázavou a Novou Vsí u Leštiny na Havlíčkobrodsku zablokovala ve čtvrtek v jedenáct dopoledne tamní silnici.

Zavřené silnice

Po poledni nafoukaný sníh zcela uzavřel silnici na trase Brtnice – Jestřebí – Stonařov. „Mělo by být označeno dopravními značkami, ale na místě bude asistence našich hlídek,“ informovala Čírtková. Neprůjezdná byla až do půl páté odpoledne.

Po poledni nafoukaný sníh zcela uzavřel silnici na trase Brtnice – Jestřebí – Stonařov.Po poledni nafoukaný sníh zcela uzavřel silnici na trase Brtnice – Jestřebí – Stonařov.Zdroj: Policie ČRZavřená byla i silnice I/23 mezi obcemi Hory a Předín. A to kvůli vyprošťování kamionu. Zprůjezdnit se místo podařilo o půl druhé odpoledne.

Před čtvrtou hodinou odpolední zablokovala silnici nehoda mezi obcemi Vysoké a Počítky. Cisterna tam zůstala zlomená přes oba jízdní pruhy do jedničky. Provoz se podařilo plně obnovit po šestnácté hodině.

Dle dobrovolného pozorovatele počasí pro Český hydrometeorologický ústav Petra Janouška v Jihlavě-Hruškových Dvorech nasněžilo za středu 3 cm nového sněhu a k dnešnímu dni je na stanici celkem 9 cm sněhu.