Za dvanáct měsíců zemřelo v souvislosti s pandemií onemocnění Covid-19 téměř pětadvacet tisíc lidí. „24 667. Za rok nám vymřel Havlíčkův Brod," trefně poznamenal Michal Kamp, ředitel Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod.

Pietní akci zorganizovala občanská iniciativa Minuta ticha. „Výzva si klade za cíl uctění památky přímých i nepřímých obětí pandemie koronaviru,“ uvedla občanská iniciativa na svých webových stránkách.

K pietě se připojili i krajští záchranáři. „Jsme přesvědčeni, že společné sdílení smutku a vzpomínek na oběti umožní naší společnosti lépe a důstojněji vykročit do budoucnosti po skončení pandemie. Čeká nás ještě mnoho nových výzev, jež se budeme muset naučit zvládat,“ sdělil mluvčí Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina Petr Janáček.

Novoměstský horolezec Radek Jaroš.
Už to není Vysočina arena. Pro mě je to byznys arena, říká horolezec Jaroš

„Minuta ticha za oběti pandemie je také symbolickým rozloučením, k němuž v rodinách zemřelých často ani nemohlo dojít. Je i vyjádřením vděku za život, jehož cenu si v této době uvědomujeme víc než kdy dřív. Minutu ticha jako velké společné gesto jsme obětem, pozůstalým i sobě samotným dlužni,“ dodal.

Na věži kostela svaté Kunhuty v Novém Městě na Moravě se rozeznělo všech pět zvonů. „Jindy zvoní v poledne jen jeden,“ poznamenal tamní kostelník Ladislav Harvánek.

Zdroj: Petr Janáček

Kunhuta, Petr, Pavel Vavřinec a Václav, jak se novoměstské zvony jmenují, se spouští pomocí počítače. „Musel jsem ho trochu přelstít, to abych mohl spustit všech pět zvonů najednou. Ale povedlo se. Domlouvali jsme se s panem farářem, že se také připojíme, a že zvony spustíme,“ řekl Ladislav Harvánek.

ZAPOJTE SE

Natočili jste video z odbíjejících zvonů nebo jinou pondělní připomínku prvního zesnulého pacienta? Pošlete nám vše na e-mail webeditori.jm@denik.cz a napište, o jaké místo a kde se jedná. Zařadíme vás do obsáhlé galerie.