Holému se nelíbil předpis, přesněji řečeno nařízení obecné povahy, které vstup do tohoto unikátního území omezovalo pouze na červenec a srpen. Vznikla petice i rozsáhlá vášnivá diskuze na sociálních sítích. Veřejnost se rozdělila na dva tábory: jedni neomezený vstup chtěli, druzí byli zásadně proti.

„Přestože neplatí momentálně žádný speciální místní předpis upravující chování v oboře, respektujte prosím pokyny pracovníků Lesů České republiky (LČR) a pravidla chování v lese. Podle mých informací LČR požádají o novou vyhlášku v rozsahu, v jakém ji navrhovaly na schůzce na lesní správě,“ vzkázal lidem v Náměšti a v okolí vítěz sporu Holý.

K návrhu nové vyhlášky má podle svých slov sice výhrady, protože s takovou restrikcí nesouhlasí. „Ale s ohledem na práci lesníků v oboře a s ohledem na jejich vstřícnost - protože to byl od nich vstřícný krok - do toho nebudu vstupovat a nechám vyhlášku bez připomínek,“ vyjádřil se.

Nová podoba náměšťské sokolovny, jak ji navrhli architekti ze společnosti Technico Opava.
Pokus číslo čtyři a zase nic. Co dál se sokolovnou, řeší v Náměšti

Mrzí ho prý postoj Městského úřadu Náměšť nad Oslavou, města jeho dětství. „Je cosi shnilého ve státě dánském,“ glosoval po verdiktu soudu svůj spor s radnicí.

Snažil se podle svých slov soudu vyhnout, ale – jak tvrdí – ani státní lesy ani náměšťský městský úřad i přesto, že měly plán jeho případného dalšího postupu, nejednaly. „Městský úřad předvedl ukázkovou aroganci moci. Naproti tomu se LČR chovaly korektně,“ zhodnotil Vladimír Holý.

Úřad se odvolávat nebude

Na městském úřadě v Náměšti se celou problematikou zabývá odbor životního prostředí vedený Tomášem Sedláčkem.

O tom, že neplatí žádná vyhláška či místní předpis, který by lidem zamezoval vstup do obory, však rozhodně není přesvědčený. Naopak. Zůstává podle něj v platnosti opatření obecné povahy z roku 1991, vydané okresním úřadem v Třebíči. Dosud ho nikdo nezrušil.

Návštěvníci uslyší vsetínskou skupina Žamboši.
Hostem křesťanského festivalu Náměšťfest bude Hayato Okamura

„Platí proto, že 10 měsíců je úplný zákaz vstupu do obory a v červenci a v srpnu je vstup povolen bez omezení. Do konce června veřejnost nesmí do obory vstupovat. Navíc je pro zvěř nyní kritické období, kdy jsou kladena mláďata a je nutný klid,“ sdělil Sedláček.

Jinými slovy – soud sice minulý týden shodil ze stolu loňský text vyhlášky, který měl nahradit ten starší, z roku 1991. Ale právě starší text nikdo nenapadl ani nezrušil.

„Jediné, co bylo pro soud nedostatečné, bylo odůvodnění rozhodnutí našeho úřadu z loňského roku. Proč rozsah omezení vstupu do obory je takový a ne jiný. Na to můžeme mít rozdílný názor, každopádně my rozhodnutí soudu respektujeme, odvolávat se nebudeme. Nemá smysl se hádat, zda odůvodnění dostatečné bylo či ne,“ zdůraznil Sedláček.

Papír se ztratil a pak našel

Opatření z roku 1991 mělo neomezenou platnost. Loni nastala situace, kdy chtěl Městský úřad Náměšť nad Oslavou tento dokument obnovit, protože se jeho fyzická podoba, tedy papír s razítkem jako takový, ztratila. Starý dokument z roku 1991 se podle Sedláčka teprve nedávno podařilo najít. „Až do loňského roku byly na toto rozhodnutí odkazy na informačních tabulích u vstupu do obory. Lesy České republiky loni přišly s požadavkem opatření obnovit, aby měly v ruce papír pro situace, kdy by řešily neukázněné návštěvníky, případně sběrače paroží,“ vysvětlil Tomáš Sedláček. Kdyby LČR papír z roku 1991 loni měly, celá kauza by podle Sedláčkova názoru vůbec nevypukla.

Návštěva prezidenta republiky v Kraji Vysočina v roce 2017. Prezident Miloš Zeman v Jaderné elektrárně Dukovany.
Prezident přijede na Vysočinu i se ženou, navštíví i Vladislav a Okříšky

Nyní bude na státních lesích, zda podají nový návrh opatření obecné povahy, který upraví režim vstupu do obory. „Na společné schůzce jsme kompromis hledali a našli,“ naznačil náměšťský vedoucí odboru životního prostředí. Prozradil, že návrh víceméně umožňoval vstup do obory v určitých hodinách fakticky po celý rok s větším omezením v době říje. Areál obory by podle nového předpisu pak měl být přístupný po asfaltových cestách. „V tomto týdnu se chci potkat s lesním správcem a informovat ho o našich dalších krocích, tedy že se nebudeme odvolávat,“ dodal Sedláček.

Obora se rozkládá na území o ploše 280 hektarů a žije v ní na 200 kusů daňčí a jelení zvěře. Nutné je přičíst množství chráněných rostlin a živočichů.