Smažený sýr neboli smažák. Tradiční české jídlo, jakkoli nezdravé, si občas dopřeje téměř každý. Včetně Josefa Nováčka z Třebíče. „Samozřejmě, že ho jím. I když bych neměl. Ale jednou za čas to neškodí. Spíše si smažák připravuji doma z polotovaru, ale občas na něj zajdu i do restaurace. Myslím, že v Třebíči je dobrý výběr,“ podotkl vitální důchodce.

Bistro Rovnováha na Bráfově třídě.
Řízek za šedesát korun je v Třebíči hit. Denně ho kupují stovky lidí

Ten má smažený sýr nejraději v podobě, kdy se sýr po odkrojení sousta dlouze táhne. „Suchý smažák fakt rád nemám. Ideální je takový, kdy je úplně měkoučký, ale zároveň nevytéká ven z krusty. Ale myslím, že takový dělají už skoro všude,“ řekl Nováček.

Jak je to jinde na Vysočině?

V jedné restauraci na Brodsku si můžete smažák dát s poměrně netradiční přílohou. O jakou jde, zjistíte zde.

Chcete místo klasiky ochutnat něco více odvážného? Vydejte se do restaurace v Jihlavě.

Milovníci smaženého sýru se mohou řídit podle smažákomapy, kam se dostal i jeden zástupce z Pelhřimovska. Který to je, to se dozvíte tady.

Ve Žďáře nad Sázavou smažený sýr pořád stojí i méně než sto korun, víme kde.

Stačí se projít po Třebíči a hned má na výběr. Ceny se pohybují v té nejvyšší hladině kolem 130 korun za porci. Naopak naprostým extrémem je smažák za pětačtyřicet korun. Na něj lidé stávají fronty.

V restauraci Na Hvězdě mívají v denním menu smažený sýr i s vařeným bramborem a tatarkou v té vyšší cenové relaci. Lidé za něj i s polévkou platí 138 korun. Přesto podle kuchaře Michala Šilhana patří ale smažák mezi nejpopulárnější jídla.

„Smažáky se prodávají úplně nejvíc ze všeho. Vždycky trochu trpím, když to píšu na jídelní lístek, ale jak se objeví v nabídce, zkrátka hned zmizí. Já osobně mnohem radši vařím, ale v tomto případě pro hosty rád vždy udělám výjimku, a tak smažím. Zákazníci si to žádají, tohle jídlo se prostě prodává,“ usmál se Šilhan.

Smažáky ve Žďáře
Fenomén smažák. Ve Žďáře nad Sázavou pořád stojí i méně než sto korun, víme kde

Podobnou cenu lze najít za smažený sýr v bistru Rovnováha na Bráfově třídě. Tam stojí 130 korun, přičemž v Rovnováze si hodně zakládají na domácí tatarce, kterou ke smažáku dávají. Rovnováha se orientuje spíše na zdravou stravu včetně veganské či vegetariánské, smažený sýr nebo řízek tu ale chybět také nemůže. „Máme ale i takové pokrmy, proto jsme Rovnováha. Řízky děláme pravidelně, máme je v nabídce každý den. Lidé je prostě chtějí,“ vysvětlila vedoucí bistra Lenka Hájková.

Ceny smažených sýrů ve vybraných restauracích a jídelnách v Třebíči:

  • Restaurace Na Hvězdě (celé menu) - 138 Kč
  • Bistro Rovnováha (celé menu) - 130 Kč
  • Restaurace Třebíčanka (celé menu) - 125 Kč
  • Občerstvení Koruna (celé menu) - 115 Kč
  • Občerstvení Nika (pouze sýr) - 45 Kč, příloha 20 až 25 Kč.

(Údaje platí k 20. březnu 2024.)

O pět korun je levnější v Třebíčance na Karlově náměstí, o další desetikorunu v občerstvení Koruna v Jejkovské bráně. „Smažáky míváme za 115 korun se vším všudy, tedy včetně oblohy, ale bez polévky. Je to velmi oblíbené jídlo, chodí si k nám na ně hodně lidí,“ potvrdila Šilhanova slova Monika Novotná, která v Koruně obsluhuje.

Důchodce Josef Nováček má tajný tip na smaženž sýr, který nabízí občerstvení Nika v třebíčské nemocnici. „Tam mají výborný smažák za pětačtyřicet korun. Je to tedy jen samotný sýr, k tomu je potřeba si koupit i přílohu. Ta ale není nijak drahá. Hranolky jsou za dvacku, americké brambory, krokety nebo bramborový salát za pětadvacet korun. Oběd vás tak vyjde na sedmdesát korun. Člověk se pak nemůže divit, že tam bývají takové fronty,“ usmál se Nováček.