Jakubovští slamáci jsou už tradiční ozdobou nejen pro místní. „Nápad vznikl v roce 2005, kdy jsme vyhráli soutěž Vesnice roku v Kraji Vysočina a chtěli jsme nějakým netradičním způsobem přivítat starosty a další, kteří se k nám chystali na plánovanou oslavu. Přemýšleli jsme co, a tak jsme vytvořili první slamáky. Líbilo se to a tak jsme u stavění zůstali. Letos to budou v pořadí již sedmnácté slaměné postavy, když nepočítám trojici slaměných soch, které vznikly ve spolupráci s jihlavskou zoologickou zahradou,“ přiblížil starosta Jakubova Miroslav Kabelka.

Od roku 2005 každoročně na podzim místní staví slaměné postavy. Nápadů na další roky mají ještě prý dostatek. Aktuálně přijíždějící řidiče vítá Červená karkulka a vlk převlečený za babičku.
Slamáci, rodinka Jakubsenových a nově rostoucí čtvrti, to je obec Jakubov

Klikněte a podívejte se, kde všude jsme už byli a co zajímavého jsme tam zjistili.Klikněte a podívejte se, kde všude jsme už byli a co zajímavého jsme tam zjistili.Zdroj: DeníkSlamáci tradičně vítají řidiče u silnice I/38, při příjezdu do obce směrem od Želetavy, kde jsou všem na očích. „ Když je stavíme, tak na nás troubí, chválí nás. Občas přijde i nějaký email, že se těší, až pojedou okolo a budou tam nové postavičky. Stále máme chuť tvořit, takže v jejich stavění budeme pokračovat. Zatím máme i dostatek nápadů jaké postavy vytvořit, nyní jsme se vrhli na část pohádkových hrdinů,“ uvedl Miroslav Kabelka.

Sochy ze slámy se u silnice mění vždy jednou ročně. „Je to na podzim, kdy je po sklizni a máme k dispozici čerstvou slámu. Inspirovali jsme spoustu obcí v blízkém i dalekém okolí, občas na internetu narazím na slaměné postavy které jsou nápadně podobné těm naším a přitom jsou v různých koutech České republiky,“ dodal starosta.