„V případě, že se naplní scénář, může přijít o práci až tři tisíce hasičů. Dotklo by se to hlavně malých stanic, takže bychom se vrátili někdy o čtyřicet let zpátky, kdy byli hasiči jen v okresních městech,“ varuje šéf hasičských odborů Zdeněk Oberreiter před dalšími škrty v už tak dost napnutém rozpočtu hasičů.

Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru (HZS) se snaží slova odborů mírnit. „Rušení stanic je až jedním z nejzazších opatření, stejně jako propouštění hasičů. Taková opatření by snížila bezpečnost a standard, který je dnes občanům poskytován,“ podotkla Nicole Zaoralová z generálního ředitelství HZS.

V praxi by totiž rušení stanic znamenalo, že pokud byste vytočili 150, pomoci by se vám nemuselo dostat do deseti minut jako dnes, ale třeba až za půl hodiny. „Patrně by muselo dojít k prodloužení dojezdových časů. Ty jsou dány zákonem, který by se musel změnit,“ vysvětlila Zaoralová. Generální ředitelství hasičů ovšem doufá, že vláda nenechá celou situaci dospět až tak daleko, že by ohrozila bezpečnost občanů.

Na Jihlavsku v současné době fungují čtyři hasičské stanice v Jihlavě, Telči, Polné a Třešti. Kromě Jihlavy tak zbylé tři nemají do budoucna jistotu, že přežijí. „V letošním roce žádné zavírání stanic profesionálních hasičů na Vysočině nehrozí. Tento rok, byť s velmi znatelnými omezeními, ještě přežijeme,“ potvrdil šéf vysočinských hasičů Miroslav Šimon. Letos si tedy hasiči na Vysočině nemohou dovolit jakýkoli rozvoj, investice, rozsáhlé opravy nebo nákup nové techniky. Peněz na další roky bude ještě méně. „Pevně však věřím, že se stanice zavírat nebudou,“ doufá Šimon. Ten se brání také tomu, aby do budoucna práci profesionálů nahrazovali dobrovolní hasiči.

V Jihlavě slouží nyní ve směně 46 hasičů a v Polné, Telči i Třešti jich je shodně po dvanácti. Všechny tyto stanice měly v loňském roce více výjezdů než v roce předešlém. Výrazný nárůst způsobilo například odklízení vosích hnízd nebo likvidace nebezpečných látek.