Vozovka má po rekonstrukci včetně krajnic šířku 9,5 metru místo původních místy necelých šesti, nový je i mostek, který se v úseku nachází.


Celé dílo má hodnotu 48 milionů korun. „Je to fajn. Dřív jsem se tu musel vyhýbat s každým větším autem krokem, jak to bylo úzké. Když se k tomu přidaly sněhové závěje v zimě, byl to mazec,“ pochvaloval si novou silnici řidič kamionu Jaroslav Balabán z Mikulovska.


„Já jsem ráda hlavně za to, že už nemusím po objížďkách, hlavně ta na Ratibořice byla hrozně úzká, mnozí tam riskovali. V létě to tam jeden mladý kluk nezvládl, zabral kolem při rychlé jízdě za krajnici a čelně to narval do protijedoucí řidičky. Těžce ji zranil,“ zmínila Marta Valová z Budějovicka.

Od 1. listopadu bude průjezdný průtah obcí Loukovice.


Řidiči si ovšem ještě počkají na zprůjezdnění Stropešínského mostu, jednoho z největších svého druhu na Vysočině.


Stavaři sice předběžně přislíbili částečně jej zprůjezdnit už od počátku listopadu, nakonec se přiklonili k variantě pustit tudy dopravu až kolem desátého. „Druhého budeme mít se zhotovitelem pochůzku na staveništi, snad se tudy auta kolem desátého už projedou,“ konstatoval vedoucí třebíčského provozu Krajské správy silnic Vysočiny Jaroslav Sedláček.


Do konce listopadu potrvá uzavírka spojnice obcí Police a Vysočany na Znojemsku.


„A do týdne se definitivně rozhodne termín uzavírky silnice Lomy – Budkov. Jsou tam velké výtluky, chtěli bychom to ještě v průběhu listopadu spravit,“ doplnil Sedláček.