„Firmy podpoří praktickou výuku v základních školách částkou dvacet tisíc korun po dobu tří let," popsal místostarosta Třebíče Pavel Pacal.

Firmy se tím snaží podpořit budoucnost, kdy budou potřebovat stále více kvalifikovanějších pracovníků. „Začínají se k nám přesouvat odbornější profese. Z montoven se stává plnohodnotná kvalifikovaná výrobní firma. V budoucnu budeme potřebovat čím dál více kvalifikovanějších pracovníků," řekl Martin Klusáček z Fraenkische. „I my potřebujeme technicky a manuálně zručné zaměstnance. A na střední škole je pozdě začínat. Je třeba podpořit děti již na základce," dodala Martina Stasiaková ze společnosti Huhtamaki.

Praktická a pracovní výchova v dílnách byla v posledních letech na základních školách spíše na ústupu. „Díky školním vzdělávacím programům a různým tlakům především na počítačovou gramotnost bylo technické vzdělávání na základních školách téměř zlikvidováno," řekl Pacal.

V poslední době se situace začala pomalu obracet a školy si díky dotačním výzvám mohly školní dílny dovybavit a začít vracet praktickou výuku do vyučování. Chybí jim však materiál, ze kterého by mohly děti vyrábět.

„Získali jsme 200 tisíc na nářaďové vybavení, ale nemohli jsme z výzvy nakupovat materiál. Dnes již není doba, kdy můžete přijít do firmy žádat o dřevěné odřezky. Ty jsou dnes součást odpadového byznysu. Takto škola získává materiál zřídka. Nezbývá, než ho nakupovat," vysvětlil ředitel ZŠ Kpt. Jaroše Karel Dolák.

Problémy s nedostatečnou manuální zručností a průpravou zaznamenávají i ředitelé středních škol. „Dáte žákovi prvního ročníku střední školy šroubovák a on neví, na co to je," posteskl si ředitel Střední průmyslové školy Třebíč Zdeněk Borůvka.

Proto se třebíčská průmyslovka do projektu zapojí tím, že pro základní školy připraví montážní panely pro zapojování světelných obvodů a bude pro ně pořádat soutěže.