Od té doby zaznamenal exteriér školy několikrát výraznou změnu. Tou zásadní je ovšem až ta letošní, kdy vnějšek pod kontrolou památkářů získal podobu z časů, kdy zde básník učíval.

„Provádělo se zateplení a výměna oken. Dřevěných za dřevěná. Jsou samozřejmě dražší, ale na druhou stranu je to investice do budovy minimálně na padesát let. Do projektu jsme šli na základě výzvy Státního fondu životního prostředí. Získali jsme dotaci, udělali projektovou dokumentaci a stavbu zahájili začátkem srpna. Výběrové řízení vyhrála moravskobudějovická stavební firma, která předložila nejvýhodnější nabídku," řekl starosta Jaroměřic Jaroslav Soukup.

Termín uzavření prací, konec listopadu, bude splněn. Zbývá již jen dokončit zateplení půdy, sklepů a dvorního traktu.

Historická fasáda budovy zateplena nebude, to by dle památkářů výrazně narušilo její vzhled. „Celkové náklady jsou kolem devíti milionů korun, z toho dotace činí asi šest milionů korun. Zbytek doplácí město," upřesnil starosta.

Nová okna, je jich na budově šest druhů, dodávají škole půvabný, starobylý vzhled jako za časů Otokara Březiny. Vše se totiž dělalo podle dobových fotografií z třicátých let, a tak dokonce i venkovní úprava před školou se blíží Březinově době. Každý, kdo prochází okolo, a podívá se na historickou budovu z roku 1899, vidí, jak škola díky novým oknům získala na kráse. Je třeba zdůraznit, že místní tuto skutečnost přivítali velmi pozitivně.

Třetina tepla unikala škvírami

„Škola, která se nachází v památkové zóně, sice chráněná není, ovšem tím, že byli přizváni k její opravě památkáři, získala její podoba ten správný šmrnc. Já sám jsem nyní s jejím vzhledem maximálně spokojen. Po rekonstrukci očekávám velkou úsporu energie. Stará okna, zhotovená z lisované dřevotřísky, dosloužila. Byla pořízena v roce 1972. Předpokládám, že různými skulinami utíkala třetina tepla ven," podotkl ředitel Základní školy Otokara Březiny Michal Scigiel.

Do budoucna bude zapotřebí uskutečnit ještě výměnu střechy, včetně ozdobných věžiček a větrných korouhví, která je zhotovená z pozinkovaného plechu.