„Kvůli vážné epidemiologické situaci jsme si všude vyzkoušeli varianty náhradní výuky,“ uvedla radní pro školství Jana Fialová s tím, že při rozhodování o závěrečné klasifikaci letos učitelé brali v úvahu i výsledky a aktivitu při vzdělávání na dálku.

Už začátkem týdne dostali vysvědčení studenti na Gymnáziu Třebíč, dřívější ukončení školního roku avizovalo například i Gymnázium Nové Město na Moravě, Havlíčkův Brod, Jihlava nebo Gymnázium a SOŠ Moravské Budějovice.

Předávání vysvědčení prvňáčkům z třídy 1.C na ZŠ K Milíčovu na pražském Jižním Městě.
Ministerstvo: Když si dítě půjde pro vysvědčení, rodič ošetřovné nedostane

Důvodem pro předčasný konec školního roku je často příprava na dlouhodobě naplánované stavební akce. Nový školní rok začne prvního září.

Od jara se kvůli koronaviru pohromadě neviděli studenti třetího ročníku Obchodní akademie a hotelové školy v Havlíčkově Brodě. Až v pátek se sešli v místní kavárně Vysočina, kde jim třídní učitelka Marie Drápelová rozdala závěrečné vysvědčení. „Nejhorší bylo přinutit se v karanténě dělat úkoly,“ popsali svoje zkušenosti studenti.

Pro třídní učitelku zase bylo za začátku karantény nejtěžší komunikovat se studenty pomocí moderních technologií a smířit se s tím, že svoje svěřence nezastihne dopoledne doma.

Rozdávání vysvědčení na Vysočině
V základních školách převezme v aktuálním školním roce vysvědčení 45 343 žáků, ve středních školách 21 275 žáků a ve vyšších odborných školách 817 studentů. 
V prvních třídách základních škol je v Kraji Vysočina dle údajů hejtmanství celkem 5 004 žáků, v prvních ročnících středních škol pak 5 968 studentů.