V provozování předškolních zařízení se v Jihlavě začínají angažovat i soukromníci. Podle ankety ČTK se o jednu třídu rozrostou také mateřské školy v Třebíči.

V městských mateřských školách v Jihlavě bude ve školním roce 2011/2012 celkem 1 511 míst. Dětí od tří do pěti let věku žije v Jihlavě přes 1 800. „V následujících dvou letech by měly počty dětí kulminovat. Podle demografických křivek víme, že pak už budou klesat,“ podotkl mluvčí radnice Radek Tulis.

Přijaty musí být děti v předškolním věku. Protože město neprodloužilo smlouvy s okolními obcemi, měli by se letos dostávat do školek hlavně potomci jihlavských rodin. Rozšíření prostor se v nejbližší době plánuje u školek v Antonínově Dole a v Horním Kosově v Jarní ulici. Na příští rok se chystá zvýšení kapacity u další školky, doplnil mluvčí magistrátu.

O provozování školek v Jihlavě se začínají zajímat i soukromé subjekty. Soukromá školka se 40 místy od loňska funguje v Horním Kosově v Rantířovské ulici. Jiné soukromé zařízení se plánuje v bývalém továrním areálu v Havlíčkově ulici. Další školka s desítkami míst by v Jihlavě mohla vzniknout ve spolupráci města a kraje v nevyužívaných prostorách krajské budovy domova mládeže střední školy obchodu a služeb v centru města v ulici Na Stoupách. Část míst by tam pak byla vyhrazena pro děti zaměstnanců krajského úřadu.

I dvouleté děti

Třebíč, druhé největší město Vysočiny, provozuje školky s 1 310 místy, která jsou rovněž plně obsazena. „V důsledku velkého počtu odkladů nástupu do základních škol máme mírný převis žádostí o umístění dítěte do školky. Jedná se jen o několik desítek případů,“ přiblížil situaci mluvčí radnice Ivan Přibík. Třebíčská radnice už buduje novou třídu s 28 místy u mateřské školy Na Kopcích, otevřena bude v září. Mluvčí Přibík podotkl, že do školek nejsou přijímány děti rodičů, kteří jsou doma.

Do pelhřimovských školek bylo přijato 175 dětí. Neuspěli rodiče 22 dětí mladších tří let. „Kdyby se nedostalo na děti starší tří let, hledali bychom možnosti pro rozšíření školek o jednu třídu, takto k tomu není důvod,“ řekl Bohumil Kovanda z městského odboru školství a mládeže.

V Havlíčkově Brodě také nebude kapacita školek plně stačit. Rodiče se tam snaží umístit poměrně dost dvouletých dětí.

Podle údajů na webu krajského úřadu fungovalo na Vysočině v minulém školním roce 340 školek, téměř všechny patřily obcím a městům. Chodilo do nich skoro 15 800 dětí.

VĚRA STEJSKALOVÁ (ČTK)