Školáci a studenti měli vyplnit formulář vysvědčení a podobně jako ve škole, oznámkovat od jedničky do pětky několik oblastí, se kterými každý z nás přichází běžně do styku. Mohli také udělit třídní důtku, a na druhé straně i mimořádnou pochvalu.


Jak hodnocení dopadlo? Prvním poznatkem je obava třebíčských základních škol vůbec se do názorového průzkumu zapojit. Deník se postupně obrátil na tři třebíčské základní školy a ředitelé všech tří byli proti. Buď své obavy vyjádřili rovnou, případně odmítli s poukazem na nezájem žáků o akci. Radnice je totiž zřizovatelem základních škol a jejich vedení zřejmě nechtělo riskovat případné kritické vyznění ankety.


Horší trojka


Vstřícnější byli ředitelé obou třebíčských gymnázií, státního i katolického. Vysvědčení na obou školách vyplňovali stejně staří žáci. Na státním gÿmnáziu třída 3. C, na katolickém septima.


Jak radní Třebíče dopadli? V kolonce celkové hodnocení dostali lepší známku od 3. C: dvojku. Septimáni byli o stupeň přísnější. Jednotlivé oblasti ale naopak oznámkovali shovívavěji. Za kulturní a sportovní vyžití udělili dvojky, jejich kolegové trojky. Obě třídy se shodly na známce za životní prostředí: napsali dvojku. Nejhůře dopadla pomoc škole ze strany radnice. U katolického gymnázia na čtyřku, vedle na trojku.
Neuklizený sníh


Třídní důtky žáci obou tříd nejčastěji udělovali za neuklizený sníh z chodníků ve městě. „Ten sníh mě opravdu štve,“ připsal na vysvědčení poznámku gymnazista. Další přidal radu: „V zimě by se mohly dát boxy s pískem k zastávkám nebo k domům, aby si lidé, když to neudělá město, mohli chodník posypat sami.“


Důtku od jednoho ze studentů, možná z recese, získal například i zákaz pití alkoholu na veřejnosti. Hned několik žáků už zcela vážně poukázalo na fakt, že město nedostatečně využívá potenciálu svých památek. „Je tu dost památek Unesco, ale naše město toho neumí využít. Památky chátrají,“ shrnul jeden z nich.


Neplýtvat penězi


A další rada, tentokrát z jiného soudku: „Město by mělo investovat do užitečných věcí a neplýtvat penězi ve prospěch jen určité skupiny lidí.“
Gymnazisté nezapomněli ani chválit. Plusové body radnice nasbírala za vánoční výzdobu a hezký vánoční strom na náměstí.


Špatné spojení


Studenti z katolického gymnázia kritizovali vedle úklidu sněhu podobu borovinského sídliště, průtahy s domem dětí a mládeže a špatné dopravní spojení s okolními obcemi. A také chválili: místní knihovnu, výborná divadla a kulturní akce, Třebíčský operní festival a policejní hlídky na přechodech.
A vzkazy? „Rozhodně to může být lepší,“ vzkazují radním.

Vysvědčení radním od studentů 3. C Gymnázia v Třebíči

#nahled|https://g.denik.cz/40/73/290110_tr_vizo_gympl_adm350.jpg|https://g.denik.cz/40/73/290110_tr_vizo_gympl.jpg|Vysvědčení radním od studentů 3. C Gymnázia v Třebíči. #

Vysvědčení radním od studentů septimy Katolického gymnázia v Třebíči

#nahled|https://g.denik.cz/40/1c/290110_tr_vizo_kg_adm350.jpg|https://g.denik.cz/40/1c/290110_tr_vizo_kg.jpg|Vysvědčení radním od studentů septimy Katolického gymnázia v Třebíči.#