Vedení firmy už má za sebou jednání nejen s bankami, pojišťovnami, distributory energií, ale také s budoucími odběrateli, obchodními partnery a zástupci mnohých dalších subjektů a institucí.


Do závěrečné etapy vstoupil i náročný proces administrativního předávání nabytého majetku ve Světlé nad Sázavou, který Lubor Červa získal za sto šedesát milionů korun. „Počítám s tím, že během příštího týdne by mohl být převod úspěšně dokončen,“ řekl Červa.


Osloví ty nejlepší


Mezi první kroky, které management uskutečnil, patří i znovuotevření podnikové prodejny a zejména pak inventarizace a centralizace zboží a zásob z pobočných skladů do areálu sklárny. „Desátého srpna budeme připraveni expedovat tento sortiment našim obchodním, především pak zahraničním partnerům,“ konstatoval manažer prodeje Jiří Hollan.


Dodal, že expedici fyzicky chystá čtrnáct lidí, kteří se počátkem srpna stanou kmenovými zaměstnanci společnosti Crystalite Bohemia. Ve stejný čas zahájí firma i systematický nábor dalších lidí. „Potřebovat budeme v začátku hlavně strojníky, elektrikáře, techniky a odborníky dalších profesí. Spolehneme se na ty nejlepší, kteří ve sklárně dřív pracovali. Přesný počet nemohu ale v tuto chvíli sdělit. Příští týden to už budeme vědět přesně,“ poznamenal Hollan.


Mnozí lidé ze Světlé se už o práci v Crystalite Bohemia zajímali. „Jsou ale i takoví, kteří si našli práci jinde a o návrat do sklárny už nestojí,“ připustil Červa.


Válečné sekery jsou zakopány


Příchod dne D, v průběhu kterého dojde k zažehnutí pecí a rozjezdu strojních linek, které začnou vyrábět nápojové sklo, drobný dárkový sortiment a také velký sortiment do hmotnosti šesti kilogramů, kterým byla Světlá vždy výjimečná, a to už s plným počtem avizovaných sto šedesáti zaměstnanců, očekávají oba manažeři v říjnu.


Červa odpověděl Deníku také na otázku, setkal-li se už se svým největším konkurentem v nedávno skončeném výběrovém řízení, s Jiřím Huderou, světelským podnikatelem a někdejším sklářským manažerem. „Volali jsme si před a po skončení výběrového řízení. Mnohé jsme si vysvětlili a vyříkali. S lehkou nadsázkou si dovolím konstatovat, že jsme zakopali válečné sekery,“ usmál se Červa.


Krátce okomentoval i některé události, které nedávné výběrové řízení provázely. „Mrzí mě například, že stále nikdo oficiálně nedementoval nepravdivé informace o tom, že jsem napojen na bývalé majitele společnosti Sklo Bohemia,“ řekl a naznačil, že o dementi by se měl postarat především lidovecký předseda Cyril Svoboda a s ním i sklářští odboroví předáci. „Přitom jde o naprostou lež,“ zdůraznil opětovně Lubor Červa.