Na skautské tábory lákají děti nejen celotáborové hry a nejrůznější soutěže. „Skauti se mohou těšit na čas strávený bez mobilních telefonů, počítačů, elektřiny, teplé vody a dalších vymožeností moderní doby. Všichni se naučí více spoléhat sami na sebe a na kamarády v družině, osamostatní se a dostanou se k pracím, které v průběhu roku běžně neprovádí," popisuje náplň táborů vedoucí třebíčského skautského střediska Srdíčko Klára Pavlasová. Podle oddílů trvají tábory dva nebo tři týdny. K nalezení jsou také oddělené tábory pro skauty a skautky ve věku jedenáct až čtrnáct let a pro světlušky a vlčata ve věku osm až deset let.

Skauting, to nejsou pouze tábory o prázdninách. Každý rok na podzim začíná hra, která trvá po téměř celý školní rok a končí mezi dubnem a květnem. „Každý měsíc je pravidlem uspořádat jednu víkendovou výpravu nebo alespoň přespání v klubovně se zajímavým programem. Účastníme se také jarního závodu ve skautských dovednostech, kdy je cílem seznámit se a poznat mezi sebou více, než je možné při schůzkách v klubovně," vysvětluje vedoucí moravskobudějovického skautského střediska Moravská Orlice Jiří Outulný.

První skautský tábor uspořádal Angličan Robert Baden-Powell. V České republice přišel s myšlenkou skautingu jako první Antonín Benjamin Svojsík. Hnutí se v dobách totalitních režimů potýkalo se zákazy činnosti a jeho členové byli často perzekuováni. Přesto pokračovalo ve své činnosti a podílelo se také na aktivitách odboje.

Skautské oddíly hlásí nárůst dětí

V současné době skautské oddíly hlásí nárůst obliby. Pozitivní trend zaznamenali také vedoucí skautů z Třebíčska. „Letos je registrovaných 128 členů, z toho dětí do osmnácti let je kolem 85. Poslední rok jsme zaznamenali skokový nárůst, kdy jsme se rozrostli o dvacet nových členů. V minulých letech jsme měli téměř rovných sto členů. Doufáme, že příznivě nastartovaný trend růstu skautské základny bude pokračovat," věří Outulný. Ani třebíčských skautů neubývá. „Středisku Srdíčko má momentálně přes dvě stě členů a počet každým rokem mírně stoupá," potvrzuje Pavlasová.

Václav Havel i Anna Geislerová

V České republice má skautské hnutí přes padesát tisíc členů a je největší výchovnou organizací v republice. Čeští skauti tak patří mezi čtyřicet milionů skautů po celém světě. Hnutí existuje v 216 zemích a teritoriích světa. Mezi nejznámější české osobnosti, které prošly skautskými oddíly, patří například první český prezident Václav Havel, herečka Anna Geislerová nebo výtvarník a držitel Oscara Theodor Pištěk.

V jejich stopách pokračuje také členka jemnických skautů Jana Kadrnožková. „Do skautů chodím od osmi let. Za tu dobu jsem si užila spoustu zábavy a naučila se plno užitečných věcí do života. Například rozdělávání ohně nebo dělání uzlů bych se jinde jen těžko naučila. Skauti navíc tvoří velmi kamarádský kolektiv," líčí Kadrnožková.

Za prázdninové tábory rodiče obvykle zaplatí něco přes dva tisíce korun. Při víkendových výpravách se platí převážně pouze doprava a stravování. Investicí na několik let dopředu bývá pořízení skautského kroje. Roční členské příspěvky se pohybují v rozmezí pěti set až sedmi set korun. Jestliže mají rodiče doma sourozence, vyplatí se je přihlásit mezi skauty společně. „V případě dvou sourozenců platí každý čtyři sta korun. Pokud jsou sourozenci tři, vychází to 350 korun na osobu," říká Outulný.

Nábory si spravuje každý skautský oddíl sám, nejčastěji ale bývají začátkem školního roku. Oddíly sází především na dobré reference, které si mezi sebou rodiče sdělí. „Jiné nábory nepořádáme. Nejlepší reklamou je spokojený rodič, který doporučí skauty svým známým," uzavírá Outulný.

ROBERT ŠVANDA