„Od 23. července začne úplná uzavírka,“ uvedla krajská mluvčí Eva Neuwirthová.

Původně měli silnici zavřít už v květnu, pak se termín posouval na tento týden a nakonec je další zpoždění. Investor, tedy kraj, jen těžko vyřizuje povolení pro objízdné trasy. Zejména pro tu přes zahrádkářské kolonie v Třebíči za poliklinikou Vltavínská.

Peter Dvorský.
Peter Dvorský: Česko je i moje země

„Úplná uzavírka začne pouze za předpokladu, že policie v pátek 20. července schválí provedení zpevněné objízdné trasy po místní komunikaci,“ sdělila Neuwirthová.

Jde o dosud rozbitou a prašnou cestu, která vede zadem právě za zahrádkářskou kolonií za poliklinikou mezi poli do Stříteže. A nutno dodat, že i silnice mezi zahrádkami je v kopci před turistickým odpočívadlem U křížku místy rozbitá, chybí jí krajnice.

Vyrojí se semafory

Zkrátka příští týden od úterý 17. července se začne opravovat zmíněná rozbitá prašná cesta. A od stejného dne se na výpadovce na Znojmo mezi Třebíčí a Stříteží objeví semafory a budou kyvadlově pouštět dopravu.

„Bude probíhat frézování vozovky v prvním úseku asi 450 metrů od okružní křižovatky za částečného omezení provozu po polovinách na semafory,“ předeslala krajská mluvčí. A přiznala, že jak se stavba neustále odkládá, letos už se nestihne udělat celá. „Jedná se o tom, že v letošním roce bude z důvodu komplikací při zajišťování uzavírky kompletně zrekonstruován úsek v délce 450 metrů od okružní křižovatky. V příštím roce se bude řešit zbytek,“ sdělila Neuwirthová.

To znamená, že přes zimu bude silnice průjezdná bez omezení a stavební stroje se na ni opět nastěhují od dubna do června příštího roku. „Musím upozornit, že veškeré uvedené termíny se mohou ještě měnit, vše záleží na dalších jednáních,“ dodala krajská mluvčí.

Jak to bude například s prodejnou hutního materiálu Kobra? Jak tam budou zákazníci zajíždět? Do Kobry se odbočuje právě z úseku silnice, která bude v rekonstrukci. Její majitelé pečlivě sledují veškerá aktuální jednání. „V červenci a v srpnu tohoto roku se k nám zákazníci dostanou ve směru od Stříteže téměř bez omezení,“ uvedl spolumajitel Kobry František Kotačka. Kdo bude potřebovat donavigovat na místo nebo pomoci projet silniční stavbou, může do prodejny zavolat a tam už mu poradí. Kontakty jsou na webových stránkách Kobry.

Kraj jako hlavní investor už dříve uvedl, že zajistí majitelům přístup k nemovitostem, které silnici lemují. Ukládá mu to zákon.

Jako spoluinvestor je město Třebíč, které zafinancuje například položení nové kanalizace a výstavbu chodníků k rodinným domům.

V rekonstruovaném úseku se bude dělat komplet nová vozovka, která bude širší, dále se spraví sjezdy a jeden postaví úplně nový. Udělají se nové propustky pod silnicí, dá se nové svodidlo. Kraj za svou stavební část zaplatí 19,5 milionu, město 1,99 milionu korun. Obě částky jsou bez daně.

Pooslaví u Vlčího kopce.
VIDEO: Výlet se změnil v tragédii. Pád ze skály u Glorietu muž nepřežil