„Paradoxně nejhorší situace je podle mě přímo v Havlíčkově Brodě v ulici Mírová za železničním přejezdem směrem na Termesivy. Silnice je tam ve velmi špatném technickém stavu. Řidiči se musí vyhýbat různým nerovnostem, výmolům a celkově je cesta velmi rozbitá. Myslím si, že by si rozhodně zasloužila pozornost," poukázal například řidič Michal Strýček z Havlíčkova Brodu.

Na zhoršující se kvalitu silnic má největší vliv kolísání teplot kolem bodu mrazu a také použití velkého množství posypové soli.

Motoristé a s nimi i silničáři letos po několika letech zažili náročnou zimu. Krajská správa a údržba silnic Vysočiny disponovala zásobami posypu z minulých mírnějších zim, přesto musela během zimy zásoby posypových materiálů navyšovat. „Doposud jsme spotřebovali čtrnáct tisíc tun soli a zhruba osm set tun jsme doplnili," vyčíslil výrobní náměstek krajských cestářů Julius Janeba. Dodal, že tuna soli vyjde na zhruba 1 400 korun.

Mimořádné zimní výdaje hlásí také firma AVE, která se stará o údržbu silnic a chodníků v Třebíči. Za způsob práce firmu nedávno kritizovalo vedení města i obyvatelé. AVE ale veškerá pochybení odmítla. „Jen za leden letošního jsme v třebíčských ulicích spotřebovali takové množství posypu, které nám před třemi lety stačilo na celé zimní období od listopadu do března," vylíčila mluvčí společnosti AVE Pavla Ivácková.

Silničáři na Vysočině už požádali vedení kraje o více peněz na jarní opravy. Hejtmanství letos hodlá uvolnit částku až čtyři sta milionů korun. Zaměřit se chce hlavně na silnice druhých tříd a počítá při tom s příspěvkem až 340 milionů z fondu Evropské unie.

OBEC OD OBCE JINAK

Hůře jsou na tom malé obce, které spravují vlastní silnice. Například ve východní části Vysočiny mezi Náměští nad Oslavou a Velkou Bíteší tak letos dojde ke zvláštní situaci. Zatímco třetina úseku jen s obezřetností sjízdné vedlejší silnice mezi těmito městy dozná zlepšení, zbývající část zůstane v nevyhovujícím stavu. Část opraví obec Pucov, zastupitelé v Naloučanech na rekonstrukci zbylé části vozovky nenašli v rozpočtu obce prostředky.

„Je to pro nás patová situace. Řešíme kanalizaci, kterou musíme taky nutně udělat, budeme si na to muset půjčit, a na silnici nám v tomto roce určitě nezbude. A nevím, jak na tom budeme v příštích letech," poznamenal naloučanský starosta Antonín Havlíček (nezávislý).