Odpadky doslova kam člověk dohlédne. Tak často vypadají odpočívadla i k silnicím přilehlé lesy. S načerno vyhozeným odpadem se potýkají například v katastru Trnavy. „Tento nešvar se v minulosti objevoval u silnice ve směru na Budíkovice. Po tom, co se to pečlivě uklidilo, se tam ale už nic dalšího neobjevilo. V každém případě je to třeba vždy rychle uklidit, protože, jak to tak bývá, nečistota na sebe váže další nečistotu," řekl trnavský starosta Břetislav Česnek.

Podobný postup doporučil i pro odpočívadla u rybníka Březina mezi Rudíkovem a Trnavou. Mizející sníh tam odkryl suť, odpadky z domácností i staré matrace. „Zabývalo se tím dokonce i životní prostředí, ale nezbývá nic jiného než to zase uklidit. Často to dělají silničáři, ale taky lidé z obce, kteří jsou ochotní. Konkrétně na tohle místo jsou už domluveni naši turisté," doplnil starosta Česnek.

Pracovníci vysočinské správy a údržby silnic nacházejí odpadky pravidelně také při akci Čistá Vysočina, která se letos uskuteční od 12. do 22. dubna. Loni se jí zúčastnilo přibližně 17 tisíc pracantů, kteří u silničních tahů sesbírali přes 90 tun odpadků.

„Nelegální skládky na pozemcích Kraje Vysočina registrujeme a řešíme v průběhu celého roku. Odpad různého charakteru nám obyvatelé chatových oblastí a jiných sídelních útvarů vyvážejí k autobusovým zastávkám, na odpočívadla nebo do příkopů," popsal ředitel Krajské správy a údržby silnic Vysočiny Jan Míka.

Podle něj není odstraňování nelegálně uloženého odpadu levnou záležitostí. „Náklady na odvoz a likvidaci těchto úložišť nás každoročně stojí více jak jeden milion korun, které nám pak chybějí v údržbě komunikací druhých a třetích tříd," poznamenal ředitel krajských silničářů.

Vznik čtyř nových černých skládek prošetřovali vloni policisté. Několik dnů před Vánocemi se zabývali navezením stavební suti na pozemek v ulici Jemnická v Moravských Budějovicích. Pachatele však neodhalili. Naopak podařilo se jim to u nepovolené skládky v lese u Stříteže.

Odpad z firmy

„Odpad tam odvezl zaměstnanec jedné firmy. Přestupek jsme oznámili k projednání správnímu orgánu," potvrdila policejní mluvčí Jana Kroutilová s tím, že podobným znečišťovatelům hrozí pokuta nebo vězení.

„Za přestupek proti veřejnému pořádku, kdy by pachatel neoprávněně založí skládku nebo odkládá odpadky mimo vyhrazená místa, lze uložit pokutu maximálně padesát tisíc korun. Pokud by se jednalo o spáchání trestného činu poškození a ohrožení životního prostředí, hrozil by mu v případě úmyslného jednání trest odnětí svobody až na tři roky. V případě, že by bylo životní prostředí poškozeno trvale nebo dlouhodobě, hrozil by mu trest odnětí svobody až na pět let," upozornila Kroutilová.

Podle policie má nelegálně složený odpad odklidit sám pachatel, případně vlastník pozemku. Podobně to vnímají také silničáři. „Nemůžeme řešit nebo monitorovat nelegální skládky na cizích pozemcích, například ve vlastnictví měst, obcí nebo fyzických osob. Každý vlastník musí daný stav řešit ve vlastní režii. Původce nelegální skládky se totiž většinou nepodaří zjistit," podotkl Míka.