„Podíl nezaměstnaných na Třebíčsku byl k 31. březnu 10,1 procenta, což představuje 7 897 uchazečů o zaměstnání," informovala mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí Štěpánka Filipová. Na konci února to bylo 8 181 uchazečů, ale na konci března minulého roku bylo v regionu bez práce 7 589 lidí. To je o více než tři sta lidí méně.

„Začátek sezonních prací se projevuje velmi zvolna i kvůli špatnému počasí. Částečně se však začínají objevovat i volná místa ve stavebnictví," řekl mluvčí krajského úřadu práce Miloš Zauf. Podle něj je však stále největší zájem o obchodní zástupce či finanční poradce.

Veřejné práce

Pomoci nezaměstnaným by mohly peníze, které mohou získat obce na veřejně prospěšné práce. Při úklidu a údržbě majetku v obcích a městech by na Vysočině letos mohlo vypomáhat kolem dvanácti set nezaměstnaných lidí. Ve srovnání s loňskem to je asi o čtyřicet procent více. Úřad práce má totiž na veřejně prospěšné práce více peněz. Díky tomu bude moci obcím zhruba nahradit i pracovníky, o které přišly kvůli ukončení povinné veřejné služby.

„I přes špatné počasí mají obce o pracovníky na veřejně prospěšné práce už teď zvýšený zájem, a to i kvůli ukončení veřejné služby," uvedl mluvčí Zauf. Krajská pobočka Úřadu práce v Jihlavě má na podporu těchto pracovních míst i díky evropským fondům připraveno sto milionů korun, zatímco vloni ve stejné době disponovala šedesáti miliony. Na mzdové náklady spojené s jedním pracovním místem na plný úvazek teď úřad práce obcím posílá 10 720 korun měsíčně, což odpovídá osmitisícové hrubé mzdě.

Výhled odborníků říká, že nezaměstnanost by měla klesat. Analytik ČSOB Petr Dufek míní, že nezaměstnanost bude klesat i v nejbližších měsících, kdy se rozběhnou sezonní práce v zemědělství, stavebnictví a v některých službách. „Na čas tak ubude nezaměstnaných, nicméně situace na trhu práce zůstane napjatá," dodal.