Stavba by měla začít už za pár měsíců, na její přípravě spolupracují státní podnik Lom Praha a armáda. „Projekt servisního a simulačního centra je v přípravné fázi a konkretizují se z obou stran detaily. Další informace by mohly být známé v září,“ odpověděl na dotaz Deníku Pavel Lang ze státního podniku Lom Praha. „Předběžný rámcový odhad investic do obou center je v řádech nižších stovek milionů korun,“ vyčíslil Petr Sýkora z tiskového odboru ministerstva obrany.

Jaderná elektrárna Dukovany.
Když nebudou Dukovany, může Třebíč na plánovaný obchvat zapomenout

Výměna vrtulníků na letecké základně v Sedleci

* Doposud jsou zde dopravními vrtulníky Mi-171 Š a bitevní vrtulníky Mi-24/35
* Po roce 2023 by měli vojáci získat nové víceúčelové vrtulníky UH-1Y Venom a čtyři bojové vrtulníky AH-1Z Viper
* Armáda plánuje na základně vybudovat servisní a výcvikové centrum
* Stavba začne za pár měsíců
* Podle odhadů vyjde na několik stovek miliónů korun
* Výcvikové centrum by mohlo začít fungovat v roce 2023
* Servisní středisko pak okolo roku 2025

V areálu letiště vzniknou dvě nové budovy. „Jde o simulátor a servisní centrum. Nadále probíhají upřesňující koordinační jednání a přípravné legislativní kroky,“ informovala mluvčí letecké základny Jindřiška Budiková.

Letecký simulátor je součástí kontraktu s americkou firmou Bell, která má dodat i nové vrtulníky. „Poslouží pro přípravu letových cvičení, pro plánování misí nebo pro vyhodnocování jednotlivých letových úkolů. Středisko budou osádky využívat návazně na letecký výcvik, ke kterému dojde přímo v USA. Cílem je uvedení výcvikového střediska do provozu souběžně s dodávkami vrtulníků v roce 2023,“ doplnil Petr Sýkora. Vybudování výcvikového střediska je nyní ve fázi projektové dokumentace pro potřeby stavebního řízení, které je nyní v připomínkovém řízení.

Druhá část, servisní středisko, by mohla být podle odhadů hotová v roce 2025. „Máme zpracovanou situační studii a probíhá příprava projektové dokumentace. Toto středisko je určeno pro zajištění vyššího stupně údržby, což zahrnuje provedení prací po delší době provozu letecké techniky,“ vysvětlil Sýkora.

Mezitím na opačné straně planety začala firma Bell s výrobou strojů typu UH-1Y Venom. Staví je v dílnách Crestview na Floridě. „Vrtulníky jsou předmětem smlouvy z roku 2020, kterou ministerstvo obrany USA pověřilo společnost Bell výrobou a dodávkou osmi vrtulníků UH-1Y a čtyř vrtulníků AH-1Z pro vládu České republiky,“ uvedl Jay Hernandez ze společnosti Bell Textron.

Skokana ostronosého je asi nejvzácnější živočich, který v mokřadu Pod Cihelnou žije.
Není to obyčejná žába. Víte, jakou vzácnost lze potkat Pod Cihelnou u Jaroměřic?

Ještě předtím, než nové vrtulníky dorazí do Česka, začne armáda tlumit provoz současných vrtulníků Mi-24. „Bavíme se o horizontu zhruba dvou let,“ nastínil velitel letecké základny v Sedleci Rudolf Straka.

Venomy společně se čtyřmi bitevními stroji AH-1Z Viper mají ve výzbroji nahradit dosluhující ruské stroje Mi-24/35.