Jedna z nich působí i na Třebíčsku. Pojďme se na ni podívat podrobněji.

Pouhých pět členů jisté historické skupiny šermu se v roce 2001 rozhodlo založit vlastní občanské sdružení jménem Společenstvo Libertas. Dnes je ve sdružení deset aktivních členů a několik dalších příležitostně.

Dá se říci, že ke skupině se může přidat kdokoliv, ale jistě by ho měla zajímat historie a vše, co se starých dávných časů týká. „Doporučuje se věk okolo 14 let, kdy se mladí začínají pevně orientovat ve svých zájmech. Několik let to může trvat, než se vypracujete, hlavně v technice šermu té doby. Úplně nejvhodnější je přijít na vypsaný nábor, než začne hlavní sezóna,“ radí vedoucí skupiny Leoš Malec.

Společenstvo lidem přibližuje dobu třicetileté války (předěl renesance a raného baroka). Též se věnuje období gotiky na přelomu 14. – 15.století a době husitských válek. Menší skupinka lidí se zabývá raným středověkem.

Členové se zaměřují na rekonstrukce konkrétních bojových stylů v širokém záběru. Dbají na bezpečnost při trénincích i přímo na akcích. Pracují na základě dobových škol, jimž se věnují při intenzivních víkendových kurzech. Teď se chystají na techniku školy italské.

„Při každé akci chceme dosáhnout věrohodnosti dané doby,“ zmiňuje vedoucí.

Hledají dobové zdroje dle skutečných nálezů a vyobrazení. To, co si na sebe obléknou, má být kroj té doby, a ne kostým. Vychází z parametrů, které jsou historickou dobou dané nejen u výzbroje. Jedním z cílů je též ukázat, jak se žilo, jedlo, jaké byly zvyky a etiketa.

Z vlastních zdrojů

Většinu věcí – kroje a výzbroj - si členové pořizují z vlastních zdrojů. Občas vystupují na honorovaných akcích, finance takto získané použijí na výzbroj a výstroj ve sdružení. Trénují dvakrát týdně dvě až tři hodiny.

„Třikrát ročně zavítáme na soutěže v šermu zaměřené na renesanční a barokní šerm. Dosud jsme získali jedno první místo a čtyři druhá místa,“ říká vedoucí.

Na akcích mohou diváci shlédnout drobné historické boje, scénky, tance, vojenská ležení, bitvy, střelnici, tržnici, průvody spolu s kejklíři i katovnu, která opravdu stojí za to.

Prvním účinkováním Společenstva Libertas byly oslavy u příležitosti přijetí třebíčských památek do seznamu Unesco na Podzámecké nivě. Ve vzpomínkách místních zůstává vojenské ležení s programem a všem jistě známý noční historický průvod Třebíči za doprovodu bubnů a ohně. Tato akce patří mezi pravidelné, ale bohužel letos na ní Společenstvo účinkovat nebude.

Následovala bitva v nedalekém Mastníku. Tam členové inscenovali loupežnické historky, které se odehrávaly při nástupu Jana Lucemburského na trůn. Také tato bitva probíhá pravidelně, loni byla přesunuta do Třebíče. V Jemnici se sdružení každoročně účastní Barchanu, kde je možné vidět vojenské ležení s programem a též průvod. Účastní se pravidelně také bitvy na Bílé hoře pořádané v Praze. Rovněž také účinkují na menších akcích a společenských událostech. To je jen malý výčet akcí, na kterých se Společenstvo Libertas pohybuje.

K účinkování se dostává na základě veřejných pozvánek, případně se dohodne s organizátory některých akcí. Někdy se vypisují výběrová řízení, do kterých se skupina může přihlásit.

„Účast a vystupování na akcích je jen část z toho, co děláme. Základ je v umění boje a jeho techniky. Několik let trvá, než člověk zvládne základy boje. Také k tomu musíte mít určitý vztah a tou dobou částečně žít,“ s úsměvem dodává vedoucí.

LUCIE LAINKOVÁ