Celkem se opraví 38 studánek, z toho na území MAS Rokytná čeká rekonstrukce na sedmnáct z nich. Do výběru studánek se mohli zapojit také lidé z široké veřejnosti. V rámci akce Najdi studánku mohli rozhodnout až o devíti, které si zaslouží opravit. „Asi o dvaceti studánkách jsme věděli sami, dalších deset až patnáct nám poradili lidé. Bavili jsme se hodně se starosty obcí a lidmi, kteří se o studánky zajímají," popisuje průběh výběru studánek ředitel MAS Rokytná Robert Kubala.

Důležité je také zapojení žáků základních škol z regionu. S opravou pomáhají děti z Domamile, Myslibořic, Lesonic, Lukova, Hrotovic, Jaroměřic, Želetavy a Jakubova. „Žáci naší školy se na jaře účastnili dvou výletů ke studánkám a ihned v září mají naplánovaný další. Seznamují se tam se správným chováním k životnímu prostředí, měří teplotu vody nebo její kyselost pomocí pH. Zároveň si děti u studánek upevňují vztah k naší zemi," věří učitelka lesonické školy Zdeňka Nejezchlebová.

Děti navíc díky spolupráci uvidí také studánky na Bystřicku. „Jelikož jde o společný projekt s MAS Zubří země, tak se naše děti vydají podívat na otevírání studánek na Bystřicku a naopak děti z Bystřicka přijedou sem k nám," jmenuje Kubala další výhody vzájemné spolupráce.

Projekt ale neskončí pouhými opravami. Kromě zlepšeného přístupu studánek a zkrášlení prostředí dají nové studánky vzniknout také dalším zajímavým příležitostem. „Projekt není pouze o rekonstrukci studánek, provází ho spousta dalších akcí. Například vznikne geocachingová hra Hledej Vodomila nebo internetová prezentace opravených studánek," líčí Kubala.

Po jarním výběru studánek k rekonstrukci následovalo výběrové řízení o zhotovení projektu. Podle Kubaly vše proběhlo v pořádku a pomalu se může začít s opravami. „Zpracovatelská firma by se měla do obnovy studánek pustit už v tomto týdnu. Podle smlouvy by práce měly být hotové nejpozději v listopadu tohoto roku, ale věřím, že se to podaří dříve," doufá.

Náklady na opravu sedmnácti studánek se pohybují okolo jednoho milionu korun. Projekt podpoří také Program rozvoje venkova ČR.

ROBERT ŠVANDA