Mimo jiné také doplní zatím neúplné seznamy příslušníků britských leteckých sil Royal Air Force (RAF) na dvou pamětních deskách v kostele Povýšení svatého Kříže v Jihlavě. Opravené desky by měly být v kostele slavnostně odhaleny 11. listopadu na Den válečných veteránů.

„Zjistili jsme, že seznamy na deskách jsou neúplné, chybí kolem dvou desítek jmen. Žádáme o pomoc i veřejnost. Pokud někdo má jakékoli informace o příslušnících RAF z Jihlavy a okolí, zejména jejich data narození a úmrtí, může je oznámit na telefon 723 625 356,“ uvedl předseda Sdružení válečných veteránů ČR na Vysočině Jan Frenc.

Náklady na doplnění pamětních desek i opravy hrobů se pohybují kolem 150 tisíc korun. Na úhradu by mělo přispět město a Československá obec legionářská.

Podle Ivana Forsterevicze ze sdružení čeká na opravu například hrob legionáře brigádního generála Jaroslava Malce na Ústředním hřbitově v Jihlavě. „Hrob není v dobrém stavu, není ani označen jménem,“ konstatoval Forsterevicz.

Hrob bude osazen pamětní deskou a upraven do důstojné podoby. Stejných úprav se dočká také místo posledního odpočinku pilota RAF Štěpána Vošty na jihlavském hřbitově.

Sdružení válečných veteránů ČR se na Vysočině stará také o šedesát zatím žijících veteránů z druhé světové války.

„Jsou to vesměs lidé kolem 90 let. Terénní pracovníci je pravidelně navštěvují při jejich životních jubileích, Československá obec legionářská jim přispívá i na léky,“ doplnil Forsterevicz.