„Sázím čtyřicet let stále stejná čísla. Vím, že když vsadím, nevyhraju a jsem klidný. Kdybych nevsadil, mohla by výhra přijít a to by mě dorazilo,“ říká sympatický senior.

Včera si doběhl před cestou na autobusové nádraží ještě honem vsadit do trafiky vedle třebíčské radnice. Terminál trochu zazlobil, ale nakonec jeho sázenku „spolkl“. Procházka začal se sázením v šedesátých letech. „Tehdy se to jmenovalo Staska, v roce jednašedesát jsem vyhrál šestnáct tisíc, přidal jsem úspory a do roka jsem v pořadníku vystál frontu na nové auto,“ vzpomíná. Patří mezi optimisty, doufá, že se Sazka probere z kómatu a brzy nastartuje činnost. Je však jeden z mála.

Paní, která v trafice pracuje, zaznamenala hlavně potíže starších lidí. „Je teď minimum sázejících. Od minulého pátku nejde dobíjet mobil. Mobilní operátoři vyhlásili stop stav, dokud si se zadluženou Sazkou neujasní obchodní vztahy. A důchodci, kteří si chodili mobily dobíjet, teď musejí kupovat kartu. Mají problém studovat návod a vyťukávat čísla,“ poznamenala.

33 milionů

Asi nejvíc lidé v centru Třebíče sázeli v systému Sazky v obchodním domě Billa v ulici Smila Osovského. „Přijímali jsme sto až sto padesát sázenek denně. Mívali jsme i sto dobití mobilu za den. To je jeď fuč. Čekáme, jak se situace vyvine dál, je otázkou, jestli se dříve tradiční zákazníci Sazky vrátí,“ popsal situaci muž z obsluhy. Podle něj se teď trafikanti obávají, aby si někdo nepřišel pro větší výhru, aby na ni měli.

Podnikatelé, kteří si v minulosti pořídili terminál, skládali společnosti Sazka kauci. Podle toho, jakou měli výši obratu. „Kauce teď leží v Praze, je to od stovek drobných živnostníků. Když se jedna trafikantka kvůli problémům ozvala a poslala do Prahy ostrý dopis, přijeli a terminál jí sebrali,“ zmínil majitel obchůdku v Třebíči, který si přál zůstat v anonymitě. Jako ostatní vyčkává, co bude dál a doufá, že za měsíc po potížích Sazky pes neštěkne.

V Třebíči dokonce minulý týden někdo podal sázenku, na kterou vyhrál 33 milionů korun. Výhru ovšem v místě podání neuplatňoval. „Pravidla pro vyplácení takových výher jsou následující – po přihlášení výherce a kontrole sázenky začne běžet lhůta šedesáti dní na její vyplacení. Nevyplácí se hned. V místě pouze záloha v hotovosti,“ sdělil mluvčí Sazky Jan Tuna.

Sazka se utápí v problémech a mezitím jí roste konkurence. Do loterijního byznysu vstoupila konkurenční Fortuna vlastněná společností Penta. Od září by ráda spustila vlastní číselnou loterii, od května chce dát do oběhu stírací losy.

Historie úpadku

Rok 2004: Koncem března byla slavnostně otevřena Sazka Arena (od března 2008 O2 arena), která podle loterijní firmy přišla na 7,2 miliardy korun. Na financování výstavby vydala Sazka v květnu 2004 dluhopisy v objemu 175 milionů eur (podle tehdejšího kurzu 5,6 miliardy korun) s desetiletou splatností a úročením zhruba 7,4 procenta.
Rok 2011: Sazka je v insolvenčním řízení od ledna a podle informací v insolvenčním rejstříku k 10. březnu dlužila 26 různým věřitelům 1,37 miliardy korun po lhůtě splatnosti. Společnost nyní čelí třem návrhům na insolvenční řízení. Jeden podala skupina KKCG Karla Komárka, druhý podnikatel Radovan Vítek, třetí Roman Ječmínek, člen představenstva Sazky a šéf Autoklubu ČR, který je minoritním akcionářem Sazky.
22. 3. 2011: Představenstvo Sazky konstatovalo, že loterijní firma je v úpadku a pověřilo svého šéfa Aleše Hušáka, aby podal vlastní insolvenční návrh, nebo aby se připojil k návrhu místopředsedy představenstva Romana Ječmínka.

Zdroj:
 ČTK