„Celé to už běží pátý rok. Chybělo asi půl nebo tři čtvrtě roku, a skládka byla zlikvidovaná. Bohužel přišel jeden ekolog, který si stěžoval na krajském úřadě," řekl kralický starosta Emil Dračka.

Věcí se začala zabývat Česká inspekce životního prostře-dí a obci udělila ne jednu, ale hned tři pokuty. Podle ředitele inspekce v Havlíčkově Brodě Vítězslava Nováka to není nic mimořádného. „Když dojde k porušení jednoho zákona, uděluje se jedna sankce, pokud ale bylo porušeno několik zákonů, posuzuje se to jednotlivě," vysvětlil.

Obec tak musela z pohledu vodního hospodářství zaplatit 50 tisíc korun za údajné škody na Jinošovském potoce, dalšího čtvrt milionu za porušení zákona o odpadech a 130 tisíc za překročení normy o ochraně přírody a krajiny. Za každé překročení zákona pak ještě jeden tisíc korun jako náklady řízení. Celkem tedy 433 tisíc korun. „To je u nás zhruba tisíc korun na jednu rodinu a nikdo za nic nemůže," zamýšlel se jeden z místních obyvatel, který si nepřál být jmenován.

Pokuty se vyplatily

Obec pochybila, podle starosty se jí však již zaplacené pokuty paradoxně vyplatily. „Měli jsme dvě možnosti. Buď skládku zlikvidovat oficiálně. Projekt hovořil o 7,2 milionu, z toho dvacet procent by byl podíl obce. Anebo to udělat tak jako s těmi menšími sklád-kami. To znamená vytřídit, a když měl doma někdo přebytečnou hlínu či kámen, tak se to dosypávalo, dorovnávalo. Ty pokuty vyšly levněji než dávat dvacet procent ze sedmi milionů," mínil starosta.

Přesto se obec proti rozhod-nutí inspekce odvolala. Za adekvátní označila padesátitisícovou sankci, s ostatními nesouhlasila. „Bylo úkolem ministerstva životního prostředí, aby rozhodlo, zda jsme něco nezanedbali. Obecně mohlo rozhodnout o zrušení sankce nebo o snížení," řekl Novák.

Soudy

Ministerstvo se však tehdy postavilo za inspekci, vedení kralické radnice se s tím ale nesmířilo. Žalobou se zabýval pražský městský soud, který obci nevyhověl. Podobně se zachoval i Nejvyšší správní soud, který řešil kasační stížnost obce.

„Obec nebyla pokutována za jeden čin několika sankcemi a správnost postupu České inspekce životního prostředí i ministerstva životního prostředí Nejvyšší správní soud potvrdil," připomněla mluvčí ministerstva Jana Taušová.

Podle starosty Emila Dračky bylo ale takové rozhodnutí nespravedlivé. „Z logiky věci mi vychází, že když udělám jeden průšvih, měl bych za to být postižený jednou. Skládkování odpadu navíc v osmdesátých letech posvětil tehdejší okresní úřad," poznamenal.

Právní zástupce obce ještě dnes, po pěti letech od rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, hledá možnosti, jak alespoň část pokut dostat do kralické pokladny nazpět. „Není totiž stavu pochopit, proč to takhle dopadlo. Pro obec to ale už pravděpodobně skončilo," podotkl starosta Dračka.

Stejný názor má také ministerstvo. „Žádná jednání, ať už soudní, či mimosoudní, s dotčenou obcí v současné době nevedeme. Případ je právně uzavřený, rozhodnutí Nejvyššího správního soudu je konečné, není proti němu odvolání," mínila mluvčí ministerstva Jana Taušová.