Jediné vinice v kraji Vysočina začaly vznikat před 20 lety. Podle předpokladu by z letošních hroznů mohlo být vyrobeno asi 200 hektolitrů vína. Drtivou část produkce si v místě koupí turisté.

Zda se letošní rok kvalitou vína přiřadí k velmi dobrým ročníkům 2002 a 2005, ještě Lampíř nechce odhadovat. Vinicím škodilo houbové onemocnění padlí a příliš prudké slunce, které způsobilo úpal hroznů. "Je mnoho faktorů, které to ještě mohou ovlivnit. Špačci, krupobití, a rozhodujícím měsícem pro cukernatost je měsíc září," podotkl.

V Sádku jsou nejzápadněji položené vinice znojemské vinařské podoblasti, roste na nich asi 12.000 hlav révy. Vinařství dosud vyrábělo kolem 120 hektolitrů vína, letošní úroda bude vyšší. "Zarodí i vinohrady, které byly vysázeny před třemi roky," vysvětlil Lampíř. S dalším rozšiřováním vinic nepočítá.

Prvních 300 keřů vinné révy bylo na svahu pod hradem Sádek vysazeno v roce 1987. "Pozemek jsem si pronajal od obce, koupit to nešlo," vzpomíná Lampíř. Do vlastnictví vinice získal v roce 1991 a postupně je rozšířil až na současných 3,5 hektaru. Mezi osm nosných odrůd patří Muškát moravský, Modrý Portugal či Rulandské bílé.

Pod hradem kdysi vinice bývaly, ale zanikly v 19. století. Lampíř, tamní rodák, si všiml, že v těchto místech je tepleji než v okolí. Na myšlenku založit na nich vinice přišel jako student Vysoké školy zemědělské, když navštěvoval kamarády v tradičních moravských vinařských oblastech. "Předtím se tam dva roky měřila teplota, půda se dávala na rozbor," uvedl.

Vinice leží skoro 400 metrů nad mořem a vyšší poloha se promítá do kvality vína. "Vína zrají o něco déle a jsou voňavější, kořenitější, pikantnější," míní Lampíř.

Vinohrady jsou součástí Vinařského a kulturního centra Sádek, které je zaměřeno na agroturistiku. Nabízí i hotel s restaurací a vinnými sklepy a od letošního roku také unikátní vinařskou naučnou stezku. V minulém roce Sádek navštívilo asi 17.000 lidí. Oslavy 20 let vinařství se budou konat 25. srpna.