„Seděli jsme s ním v restauraci na Sádku před třemi týdny. Potvrdil nám, že plány, které dřív avizoval, platí. Řekl, že v příštím roce začne, rekonstrukce hradu potrvá pět let a bude to velké,“ prozradil, co zaznělo na nedávné schůzce s čáslavickými zastupiteli tamní nový starosta Pavel Vařbuchta.

„Pan Muzikář nám taky sdělil, že budou na hradě po dobu rekonstrukce co měsíc prohlídky, aby bylo vidět, co už se udělalo. A po opravě bude část určena k prohlídkám veřejnosti, v části bude ubytování a část zůstane jako soukromá rezidence. Má tam být rovněž obřadní síň,“ doplnil Vařbuchta s tím, že se advokát zmínil i o své návštěvě ve Vídni. Do Rakouska totiž odešla rodina Chorinských, která v rámci Benešových dekretů opustila majetky v bývalém Československu v roce 1945, mezi nimi hrad Sádek, v němž pak obec Čáslavice provozovala desítky let základní školu. Potomci původních majitelů jsou bezesporu důležitý zdroj informací, můžou mít například staré fotografie.

Rovněž Lubomír Lampíř, který má pod hradem vinařství, před třemi týdny na Sádku s Karlem Muzikářem mluvil a zaznamenal víceméně stejné informace jako starosta Čáslavic. „Rozšiřujeme naše vinařství, tohle místo má dobrou turistickou perspektivu. Proto se těším na jakýkoli rozvojový plán, který se týká hradu, na nějž se mě ptají desítky lidí. Zajímá je, jaký je uvnitř,“ zmínil Lampíř.

Muzikářovi drží palce, bude to stát hodně peněz, úsilí a jednání s památkáři.

Vítězný pokrm Centrální jídelny v Třebíči.
OBRAZEM: Kuchařem roku je letos Centrální jídelna v Třebíči

Podle Lampíře by spojením vinařství, prohlídkových tras na hradě a rozsáhlého lesoparku v podzámčí, který tam zbudovaly Lesy České republiky a je hojně navštěvovaný, vznikl turisticky velmi atraktivní celek. Deník se pokoušel oslovit s otázkami samotného Karla Muzikáře, ovšem nebral telefon. Muzikář krátce po koupi historického objektu zajistil některé práce, například nechal vyčistit val kolem hradu. Na hradě, kde má vlastní obytné prostory, se podle místních objevuje několikrát do roka.

Jisté je, že novinky už se dějí v samotném sádeckém vinařství. Lubomír Lampíř zpátky přebírá hotel a staví nové sklepy.
Hotel se společníkem před časem vybudovali a prodali. „Teď ho budu vlastnit jen já. Připravuje se menší rekonstrukce, proto bude zavřený od tohoto prosince, otevírat bude příští rok na začátku března. Příští rok se budou dodělávat nové kaskádové sklepy s výrobnou vína. Bude to náš rodinný podnik Lampířových,“ upřesnil podnikatel. Vinařství zpracovává produkci ze zdejších šesti hektarů vinic.

Dalším zajímavým, leč nevyužívaným a chátrajícím historickým objektem na Třebíčsku, je rozsáhlý zámek v Jemnici. Patří městu. Nedávno padly plány soukromého investora na zbudování centra pro válečné veterány. Pak se mluvilo o tom, že se o zámek zajímá společnost Rhea Holding, která ve velkém podniká v zemědělství a už opravila a přestavěla si na podnikové sídlo zámek v nedalekém Písečném. Co se zámkem, to bude jeden z velkých úkolů nového vedení jemnické radnice.

Opravená boží muka poblíž silnice vedoucí z Hornic do Kojatic.
Krajinu zdobí opravená boží muka s netypickým obrazem

„Budeme se o tom bavit na městské radě, je v plánu schůzka se zástupci Rhea Holdingu. Zatím jsme s nimi o tom nehovořili. Nějaký záměr tato firma prezentovala na jednání zastupitelů asi rok a půl zpátky, byl tam myslím jejich architekt,“ popsal situaci nový starosta Jemnice Miloň Slabý. „Bývalý pan starosta Nevěčný mi při předávání agendy sdělil, že to moc nadějně nevypadá,“ naznačil Slabý.

Ředitel Rhea Holdingu Josef Kolář Deníku pouze stručně sdělil, že k této záležitosti nemá co říci.

„Těžko jako město seženeme tak velké dotace, abychom vlastními silami zámek opravili. Dnes je nutná vyšší finanční spoluúčast města k dotacím. Chce to proto silného investora, v minulosti se občas někdo poptával,“ řekl starosta. Nejvíc dotazů prý padalo na hospodářské budovy, které by byly vhodné na malý pivovar. Nabízí se víc možností, co na zámku udělat. Část by mohla sloužit k prohlídkám, část škole či radnici. Co například soukromý hotel, domov důchodců nebo alzheimer centrum? „Takoví investoři se nehrnou. Domnívám se, že je pro ně jednodušší stavět na zelené louce, než přestavovat chátrající historický objekt,“ zamyslel se Slabý.

V nabídce realitek je aktuálně zámek v Litohoři za 12 milionů korun, je v soukromém vlastnictví. Nejčerstvěji opravené jsou na Třebíčsku dříve obecní, dnes soukromé zámky v Dukovanech a ve Valči. Dukovanský dnes patří rodině Horkých, Richard Horký je úspěšné podnikatel zejména v teplárenství. Valečský koupila a zrekonstruovala rodina Bronislava Valy, který podniká ve stavebnictví.

Ilustrační foto.
Odpůrci jaderného úložiště vysadí symbolicky 17. listopadu lípu