„Celkové navýšení ceny oproti roku 2012 činí 4,84 procenta," potvrdil ředitel třebíčské divize Vodárenské akciové společnosti Jaroslav Hedbávný.

Dráž se nakupuje, dráž se i prodává

„Jedním z hlavních důvodů je nárůst ceny surové vody, kterou nakupujeme od státního podniku Povodí Moravy. Ten činí 4,8 procenta. Dále se projevuje růst cen energií, cen za likvidaci odpadů nebo laboratorních rozborů," dodal.

Podobně hovoří také starosta Třebíče a zároveň předseda představenstva svazku obcí Pavel Heřman. „Zvýšení je logické, protože rostou i náklady, které jsou s vodou provázány," řekl s tím, že cena mohla být ještě o procento vyšší. „Nárůst je nižší než pět procent, což byla hranice, kterou jsme si před jednáním stanovili jako nejvyšší přijatelnou," poznamenal Heřman.

Návrh starý jen pár dní totiž hovořil o ještě razantnějším zvýšení vodného a stočného. „Na jednání v minulém týdnu jsme zdražení neschválili. Předložený návrh počítal s navýšením ceny o 5,8 procenta. Požádali jsme proto pana ředitele Hedbávného, aby návrh přepracoval," vylíčil starosta Moravských Budějovic a místopředseda třebíčského svazku obcí Vlastimil Bařinka.

Za novou cenou je několik dalších

Zároveň přiblížil i problematiku tvorby nové ceny. „Jako představenstvo na ni vliv teoreticky máme, prakticky už méně, to je pravda. Celé to ale stojí na tom, že trubky patří obcím, Vodárenská akciová společnost je spravuje, udržuje v provozuschopném stavu, vybírá vodné a stočné a obcím následně platí nájem," vysvětlil s tím, že výpočet vodného a stočného je závislý na mnoha parametrech.

„Existuje finanční model, který se sestavuje podle několika ukazatelů. Například i podle kilometrů trubek. Z propočtů pak vyplyne výsledná cena na nadcházející rok," dodal starosta Bařinka.

Podle Hedbávného ale nejde o razantní zdražení. „Jeden litr vody z veřejného vodovodu stojí něco přes osm haléřů, litr balené vody v obchodní síti kolem deseti korun. Balená voda je tedy více než stokrát dražší při srovnatelné kvalitě," zamýšlel se a přidal praktický příklad.

„Cenové navýšení zatíží tříčlennou rodinu navíc asi o 25 korun měsíčně. Při průměrné spotřebě 65 litrů vody na osobu a den činí roční náklady na vodu u takové rodiny přibližně 5900 korun, asi 492 korun měsíčně," upřesnil Hedbávný.

Lidé však na svých peněženkách pociťují zdražování nejen vodného. „Bohužel s tím nic neudělám, já to nemohu prakticky nijak ovlivnit. Politici rozkrádají stát a zvyšují vše mimo důchodů," poznamenal penzista Stanislav Vondrů z Třebíče.

Znepokojení nad dlouhodobým meziročním zvyšování ceny vody ale neskrýval ani Bařinka. „Naštvanost mnohých starostů je opravdu značná. Myslím, že se blíží doba, může to být už v příštím roce, kdy dojde ke zlevnění vody minimálně o jedno procento," doplnil.

KAMIL ČERNÝ