Prvním bodem rozlučkového programu jsou tvořivé dílničky pro děti i dospělé. Vyrábět se budou hned tři předměty jen s pomocí vlastních rukou. Děti i dospělí si zhotoví hadrového panáčka, který bude dobrým kamarádem do kapsy, praktickou záložku do knížky, kterou určitě využijí v nadcházejícím školním roce, nebo si jen tak pro radost vytvoří zvířátka z papíru.

Zámek v Náměšti nad Oslavou.
Zámky na Třebíčsku budou o víkendu otevřené i v noci

Vstupné do dílniček činí dvacet pět korun.

Od patnácti hodin se pak diváci ponoří do tajů třebíčské ZONky v rámci expozice Lidé. Místa. Osudy. Lidé se během prohlídky ponoří do historie vyhlášené limonády z Třebíče a zjistí, jak taková tradiční limonáda chutná. Za prohlídku zaplatí zájemci dvacet pět korun.

V osmnáct hodin je pak pro malé i velké naplánována módní přehlídka v podání agentury Míša&Míša. Následovat bude poslední připravená kostýmovaná prohlídka „O hříšném opatu Ignácovi aneb Příběh přeukrutný o uříznutém nose“.

Na opravě Řípovské a Seifertovy ulice dělníci pracují od počátku léta.
V Borovině bude zavřená křižovatka Řípovské a Revoluční

První prohlídka vyjde v devatenáct hodin, druhá pak v jednadvacet hodin. Během ní se návštěvníci dozví něco o takřka zapomenuté historii třebíčského kláštera v prostorách třebíčského zámku. Režii nad kostýmovanou prohlídkou převzal Jaroslav Dejl a jako herci se představí zaměstnanci muzea a dobrovolníci. Místa na kostýmovanou prohlídku je nutné zarezervovat si předem. Za vstup zaplatí zájemci sto dvacet korun, rodinné vstupné činí dvě stě padesát korun.

Po celý den bude také volně přístupná expozice svět portálů a bran, kde bude otevřeno od devíti do osmnácti hodin. Navečer, od osmnácti do dvaadvaceti hodin pak bude možné volně si prohlédnout expozici Lidé. Místa. Osudy., tato prohlídková trasa bude navíc oživena aktivitami pro malé i ty větší návštěvníky.