„Bohužel se v poslední době množí případy, kdy zákazník zaplatí za zboží, pošle peníze, někdy rovnou na smyšlenou adresu, a v některých případech tuto věc již nikdy nezíská. Dostat pak zpět alespoň své peníze bývá nelehký a někdy bohužel až neřešitelný úkol,“ popisuje problémy s internetovými aukcemi René Novotný z preventivně – informační skupiny Policie ČR v Třebíči.


Takovýto případ, kdy nakupující narazil na podvodníka, se stal na přelomu loňského a letošního roku i na Třebíčsku.


Osmatřicetiletý muž z Třebíče vydražil dva mobilní telefony za velice výhodnou cenu. Zaslal své peníze na účet dražitele, ale telefony ani peníze již neviděl.


Nedůvěřuj, raději prověřuj


„Je důležité si uvědomit, že jde o zboží, které jsme prakticky nikdy neviděli, a navíc nakupujeme od prodejců, se kterými se ani nikdy nesetkáme,“ řekl René Novotný. Jednoduchá poučka, kterou doporučuje policie, zní: Nedůvěřuj – prověřuj.


Dobré je nakupovat především na ověřených internetových aukcích, které se snaží takovýmto podvodům předcházet.


Příkladem je třeba server Aukro.cz, kde není možné obchodovat anonymně. Prodejce, jenž tam chce obchodovat, si musí nechat ověřit korespondenční adresu pomocí aktivačního kódu, který je mu zaslán.


Pomoci mohou zkušenosti ostatních


„Já si vždy snažím osobu, která danou věc prodává, ověřit podle hodnocení ostatních nakupujících. Nic dražšího bych si od někoho, kdo má špatná nebo žádná hodnocení, nikdy nekoupil,“ poradil dvacetiletý Milan Novotný z Třebíče, který pokládá nakupování na internetových aukcích za běžnou věc.
Pokud se dostanete do problémů s internetovými aukcemi, nebo i předtím, než se pustíte do prvního obchodu, poradit se můžete například s občanskou poradnou.


„Zatím se na nás v tomto ohledu nikdo neobrátil, ale i s tímto problémem jsme samozřejmě ochotni poradit, pokud bude mít někdo zájem,“ nabízí případnou pomoc Eva Krčková z Občanské poradny v Třebíči.