Ten ještě víc prohloubilo nedávné rozhodnutí výboru stávající organizace. „Těm členům, kteří svým podpisem stvrdili svůj zájem stát se členy nově vznikající místní organizace v Třebíči, se nebudou vydávat povolenky na Lubí," stojí v rozhodnutí výkonného výboru.

Podle místopředsedy Místní organizace Moravského rybářského svazu v Třebíči Antonína Jičínského jsou za zakládáním dalšího spolku ve městě lidé, kteří neuspěli při posledních volbách nového vedení. Podle něj ale není zákaz chytání na Lubí pomstou. „Prostě jsme se tak rozhod- li. Je to naše právo podle stanov. Oni s námi nechtějí mít nic společného, my to s nimi vidíme podobně," poznamenal místopředseda třebíčské rybářské organizace.

Lubí je ojedinělou plochou. Rybářům tam k chytání nestačí povolenka, kterou vydává Moravský rybářský svaz, ale musejí vlastnit speciální povolenku. Roční vyjde na 400 korun. Rybník má za to nabídnout lepší podmínky k lovu i kapitální kousky.

Speciální rybářský režim na Lubí platí patnáct let. Stojí za ním Petr Andrýsek, který vznik tohoto revíru inicioval a dlouhé roky se o něj s přáteli staral. „Výbor místní organizace se již podruhé během posledních čtyř let snaží zničit naši práci a bohužel v tom pokračuje," řekl Andrýsek.

Právě on nyní stojí proti současnému vedení a usiluje o založení nového spolku. Jeden z hlavních iniciátorů zlepšení podmínek na Lubí tak teď paradoxně o možnost tamního chytání přišel. „Celkem čtyřem rybářům budou peníze za už zakoupenou povolenku vráceny, dalším už vydávány nebudou," doplnil Antonín Jičínský.

Petra Andrýska takové rozhodnutí zamrzelo a hodlá se proti němu bránit. Navíc jde podle něj o nelegální zásah do chodu organizace, které je stále členem. „Dle stanov MRS jsme stále všichni řádnými členy místní organizace Třebíč a jako takoví máme stejná práva jako všichni ostatní. Domníváme se proto, že vý-bor místní organizace rozhodl v rozporu se stanovami, a proto jsme na něj již podali stížnost," dodal Andrýsek.

Kromě něj přijde o možnost lovu na Lubí dalších více jak 120 lidí, kteří stvrdili svým podpisem snahu o založení nového rybářského spolku ve městě.

Podle Antonína Jičínského však takovou podporu Andrýskův záměr o založení nové organizace nemá. „Někteří lidé, a to i naši členové, ani nevěděli, co podepsali. Pokud se to potvrdí, budeme to řešit občanskoprávní cestou," zdůraznil místopředseda stávající rybářské organizace.

Petr Andrýsek však takové nařčení ze zfalšovaných podpisů rázně odmítl. „Jsou to pomluvy a nehorázné lži," řekl. „Každý člověk, který tam je uveden, byl s naším záměrem řádně seznámen, a navíc je tam uvedena osoba, která jeho podpis ověřila. Takto se nám během sedmi dnů podařilo získat 121 podpisů a hlásí se další," dodal Andrýsek.

Zároveň vyslovil podezření z nelegálního úniku dat. „Ty seznamy lidí jsou důvěrné a byly určeny pouze radě a výboru Moravského rybářského svazu v Brně, ne místní organizaci v Třebíči," upozornil.

Stejně jako zveřejnění lidí, kteří založení druhého rybářského spolku v Třebíči podporují, nemohl prozradit ani rybník, na kterém by nová organizace mohla v budoucnu hospodařit. „Dopouštěl bych se stejného protiprávního jednání jako vedení stávající organizace, které pracuje s citlivými údaji našich podporovatelů," vysvětlil.

Výbor Moravského rybářského svazu bude o založení nového třebíčského spolku rozhodovat nejspíš na svém zářijovém jednání.

Podle Petra Andrýska jsou hlavními důvody vzniku nové organizace hospodaření té stávající a přehlížení potřeb obyčejných rybářů.