Podle statistiků také platí, že na Vysočině i v celém Česku roste počet rozvedených a svobodných lidí a současně klesá počet těch, kteří žijí v manželství.

„Jistým příznivým zjištěním zůstává, že Kraj Vysočina má nejnižší podíl rozvedených mužů a rozvedených žen na populaci ve srovnání s ostatními kraji," uvedl vysočinský garant SLDB z jihlavské krajské správy Českého statistického úřadu (ČSÚ) Jiří Teplý.

Pravidlem, které platí rovněž na Vysočině, stejně jako v ostatních krajích Česka, je podle zprávy statistiků z ČSÚ, že: „Podíl rozvedených mužů a žen roste s velikostí obcí." Znamená to, že čím větší obec, tím větší podíl rozvedených obyvatel. Podle sociologů je to dáno jednoznačně tím, že při vzrůstající anonymitě s velikostí obce klesá ostych ukončit manželství, pokud vztah přestane z nějakého důvodu fungovat.

Zajímavé je také srovnání s religiozitou v jednotlivých takzvaných malých okresech. Tam, kde je na Vysočině podíl věřících jeden z nejvyšších, tam je současně nejnižší podíl rozvedených. To dokonce platí jak u mužů, tak u žen na Novoměstsku ve žďárském okrese. Naopak, kde je nízký podíl věřících, tam bývá i vyšší rozvodovost. Opět to platí jak u mužů, tak u žen třeba v Jihlavě.

Stejně jako jinde v republice také na Vysočině přibývá takzvaných singles, tedy lidí žijících bez stálého partnera. „Struktura obyvatel podle rodinného stavu se postupně mění. U mužů i žen výrazně vzrostlo zastoupení svobodných a rozvedených na úkor počtu i podílu osob žijících v manželství," přiblížil Teplý.

Co se týká uzavírání registrovaných partnerství, to je možné pouze na magistrátech krajských měst. „Letos zatím žádná registrace neproběhla," uvedl mluvčí jihlavské radnice Radek Tulis.